След законови промени: ТЕЛК лиши тежко болно дете от помощи

4947
След законови промени: ТЕЛК лиши тежко болно дете от помощи
Снимка: БГНЕС

Скандално решение е взел един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик. Оказва се, че експертната комисия взема важни решения, свързани с тежки диагнози, без да има на разположение съответния специалист.

Първи състав на ТЕЛК към МБАЛ-Пазарджик заменя психиатър с педиатър. И без да преглежда, драстично реже проценти на дете с тежко заболяване. Дори го оставя без средства за препитание, но му позволява частично право на професионална работа.

Официално: В ТЕЛК комисиите няма да има специалист по заболяването на явяващия се

Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист по заболяването на явяващия се. Това става ясно от публикуваните реш...

Аctualno.com припомня, че през миналия месец официално отпадна изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист по заболяването на явяващия се. Това стана ясно от публикуваните решения на Министерските съвет (МС) на 16 октомври. Правителството прие изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Промените бяха предложени по-рано от здравния министър Кирил Ананиев и одобрени от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Според решението на Министерски съвет причините за предложената промяна в правилника са свързани с "практически проблеми в неговото прилагане и някои несъответствия с други нормативни актове", сред които са именно изискването в заседанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да участва лекар с придобита специалност по профила на заболяването; липсата на точен регламент за създаване на ТЕЛК и за промяна в състава на ТЕЛК и др.

Явяване пред Първи състав на ТЕЛК в Пазарджик на практика оставя майка и болното ѝ дете без никакви средства.

"Няма да получавам никакви пари и не мога да бъда личен асистент на детето, защото трябва да обжалвам решението на ТЕЛК пред НЕЛК. През цялото това време оставаме без доходи и без никакви пари", споделя пред Нова телевизия майката на Кристина - Недка Кичукова.

В този ден не е имало психиатър. Тъй като има психиатрична диагноза, уместно е да бъде консултиран и от психиатър, заяви директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, който също е психиатър. Първи състав на ТЕЛК не преглежда детето, но има издадено решение.

Ананиев иска ТЕЛК да загуби правото си да съветва инвалидите как да вземат пенсия

Шефовете на ТЕЛК вече няма да дават указания на хората с увреждания как да получат инвалидна пенсия или да поискат трудоустрояване. Тов...

"Само ме попитаха дали детето посещава училище. Изпратиха ме да чакам пред вратата, където се намира Първи състав на ТЕЛК. И там чакахме доста. Представиха детето на председателя на ТЕЛК д-р Генов. Той попита дали посещава училище. Това беше, приключи се с прегледа", разказва Кичукова.

Оказва се, че липсата на психиатър, изобщо не е проблем.

От една година децата, които са с психични разстройства, са дадени да се гледат от педиатър. Съжалявам за това, което се е случило. Това е много голямо недоразумение, заяви още директорът на болницата. Той също е издавал ТЕЛК решение на Кристина през 2017 година.

В Центъра за психично здраве в Пловдив квалифицирани специалисти диагностицират Кристина от години.

Съвестта ми и тази на на моите колеги е чиста. Детето страда от генерализирано разстройство на развитието. Поведението е аутистично, страда езиково-говорното развитие, обясни лекарката, изготвила експертизата на Кристина.

Отнеха правото на лична помощ на мъж на хемодиализа, той обяви гладна стачка

Мъж на хемодиализа от Пазарджик обяви гладна стачка, предаде БГНЕС. Причината е скандално решение на ТЕЛК-овата комисия в града, с коет...

Според майката детето има нужда от постоянни грижи. Това потвърждават и експертите от пловдивския център за психично здраве, които са дали препоръки, че детето не може да се обслужва и функционира самостоятелно, без помощ от възрастен.

Недка Кичукова и дъщеря ѝ се връщат, за да попитат дали ТЕЛК може да поправи собствената си грешка, но от там им отвърнали, че това е невъзможно. Според майката този състав на ТЕЛК е допуснал още една грешка, даваща абсурдна възможност на детето ѝ – способност за извършване частично на професионална работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване