Задълженията на болниците са намалели, но остават сериозни

4766
Задълженията на болниците са намалели, но остават сериозни
Снимка: iStock/Guliver

Просрочените задължения на болниците с над 50 на сто държавно участие в капитала са намалели с 30 224 000 лв. за периода 31.03.2018 г. - 31.03.2019 г.

За една година понижението на просрочените задължения за всички болници с държавно и общинско участие в капитала е 19%, като най-голямо е намалението -29 % за болниците със 100% държавно участие в капитала.

Има ли кой да ни лекува - много зависи къде живеем

42,4 лекари се падат на всеки 10 000 българи по данни от края на 2018 година, съобщи Националният статистически институт. Данните соча...

До 31 март 2018 г. те са били 158 387 000 лв., а в същия период през 2019 г. просрочените задължения вече са 128 163 000 лв.

Намаляването на просрочените задължения е резултат от спазването на единния Стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения - търговски дружества, който беше въведен от Министерството на здравеопазването.

Данни за задълженията на болниците с над 50% държавно участие в капитала са описани в следната таблица:

Най-много намаляват просрочените задължения на Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания – с малко над 8 млн. лева.

Асен Балтов: Задълженията на Пирогов са намалели спрямо миналата година

„Макар и да наследихме доста сериозни задължения, благодарение на усилията на всички в болницата, завършваме годината на малък сч...

С 4 млн. лева се свиват дълговете на онкологичната болница, а с между 3 и 4 млн. лева – на болниците „Царица Йоана“ (ИСУЛ), „Проф. Д-р П. Стоянов“ в Ловеч и „Д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора, която е и най-задлъжнялата в национален мащаб.

Институтът по спешна медицина „Пирогов“, който е на трето място по просрочени дългове с 14,373 млн. лева, ги намалява с 405 хил. лева за периода.

Александровска болница, която е непосредствено след „Пирогов“ също с просрочени дългове за над 14 млн. лева, ги е намалила с малко над 1,7 млн. лева.

Без никакви просрочени дългове са болница „Св. Екатерина“ в София, ендокринологичната болница „Акад. Иван Пенчев“, болницата за лечение на инфекциозни заболявания „Проф. Иван Киров“, университетската многопрофилна болница „Георги Странски“ в Плевен, Специализираните болници за рехабилитация – национален комплекс, болницата в Кюстендил, „Св. Анна“ (Окръжна болница) в София и други.

Въпреки сериозните задължения на част от болниците, директорите занимаващи се с управлението им, са декларирали повече от добри доходи. Най-богат от близо 300-те директори и управители, подали декларации, е шефът на държавната кардиологична болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Той и съпругата му Даринка притежават дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв.

Продават болница в Перник заради задължения към НАП

Специализираната болница за продължително лечение и долекуване в Перник се продава заради задължения към НАП. Сумата на натрупания дълг...

Доста прилично е състоянието и на директора на болницата по неврология и психиатрия "Св. Наум" проф. Иван Миланов. Той лично или заедно със съпругата си притежава 4 апартамента в София, 2 в "Слънчев бряг", 4 в Поморие и 1 в Стара Загора. Неврологът кара "Ауди А7" за близо 150 000 лв. В банки Миланов има и над 3.1 млн. лв.

Доскорошният директор на "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев има със съпругата си 3 апартамента в София, 2 от които наследствени, къща в Рибарица и мезонет в Гърция. Влоговете на семейството са за малко над 500 000 лв. Той беше избран и за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Изключително куриозно се развиха някои събития след това. НЗОК се оказа осъдена oт настоящия си директор. Столичната университетска болница "Св. Иван Рилски" стана поредната, осъдила здравната каса за неплатена надлимитна дейност, През 2017 г. директор на "Св. Иван Рилски" беше именно Дечо Дечев.

Припомняме още, че 69 болнични шефове пък не подадоха декларации в срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване