Директорът на "Дунарит": Поръчката за противоградните ракети е скандална

37828
Директорът на "Дунарит": Поръчката за противоградните ракети е скандална
Снимка: akcent.bg

Преди седмица Actualno.com публикуваха материал със заглавие "Собственикът на Локо Пловдив ще ни спасява от градушки – почти 2 пъти по-скъпо". Става въпрос за обществена поръчка за противоградни ракети, която беше спечелена от фирмата "Стройпроект" на Христо Крушарски, а той е собственик на пловдивския футболен клуб "Локомотив". "Стройпроект" подписа на 9-ти май договор за доставка на противоградови ракети с Изпълнителна агенция "Борба с градушките" на стойност 40 650 000 лева с ДДС.

Оферта за участие в процедурата е била подадена и от военния завод "Дунарит" АД, който обаче е бил отстранен от участие. А посочената от оценителната комисия причина за това е, че през последните три години дружеството не е извършило доставки, сходни на предмета на обществената поръчка. Но от 2015 година насам, пак по договор с Изпълнителна агенция "Борба с градушките" именно "Стройпроект" изпълнява договор за доставка на противоградните ракети.

След публикуването на статията ни потърси изпълнителният директор на отстранената от участие "Дунарит" АД – Петър Петров, за да изрази своята позиция по темата, наричайки поръчката "скандална". Бихме предоставили думата и на възложителя – ИА "Борба с градушките", ако пожелае да вземе отношение.

Г-н Петров, потърсихте ни, за да кажете, че поръчката за противоградни ракети е скандална. Защо?

Ако прочетете условията на търга, ще видите. Нали идеята на обществените поръчки е да се харчат възможно най-ефективно публичните средства?! В нашия Закон за обществените поръчки се изисква доставчикът да е произвеждал идентични или сходни продукти. Думата "сходни" ни я наложиха от Европейската комисия, за да няма писане на условия за конкретен доставчик. Според възложителя Изпълнителна агенция "Борба с градушките" "сходни" означава противоградови ракети. И "идентични" пак означава противоградови ракети. А условията за плащане са убийствени. Общо взето доставчикът трябва да ги произведе, а агенцията, ако иска, ще ги плати, когато реши и колкото реши. Заради това през 2015 година не участвахме.

Излиза, че заради това не са ви одобрили, тъй като не сте били доставчик през последните години, така ли?

Ние и да бяхме доставчик, пак нямаше да ни одобрят през 2015 година. Поради същите причини, поради които и сега не ни одобриха. Първо, това според мен е безочие. Второ, това значи, че в България може да има само един доставчик. Защото след като той е спечелил веднъж, няма как друг да спечели вече тази поръчка.

Имаше информация, че тогава сте били с отнет лиценз, затова не сте участвали в предишното възлагане?

Не. Но условията за плащане не са добри. Ние сме си имали достатъчно работа и не ни се занимаваше. Плюс това, в края на нашия договор през 2009 година си имахме проблеми с качеството, подобни на сегашния доставчик. Онзи ден една ракета падна в една къща. Това е рискът на професията.

Както и да е, има и още едно интересно условие - че доставчикът поема ангажимент да достави при поискване ракетите, но за не повече от 10 дни. А това значи, че трябва да има разрешение от служба КОС и разрешение от комисията, ако е експорт или реекспорт. Тоест, трябва да мине през Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, на която съпредседатели са министърът на икономиката и министърът на отбраната. Тази комисия заседава веднъж месечно. Тоест, чуждестранен доставчик - дори да е най-добрият, дори безплатно да дава ракетите - не може да участва. В резултат на което се получа така, че "Локомотив Пловдив" печели. Те нали трябва да вземат суперкупата на България, а догодина може и Шампионската лига. Ние бяхме предложили с около 200 лева по-ниска оферта, а когато доставяхме ракети същата тази агенция купуваше не повече от 4000 на година.

 

 

Какво трябва да значи това?

Може да значи две неща - или нашите ракети са 3-4 пъти по-ефективни, или тези пари сега се харчат за нещо друго, ако ракетите на конкуренцията ни са поне толкова добри, колкото нашите.

Какво имахте предвид, като казахте, че има проблем с участието и на чужди доставчици? Защо те да не могат да кандидатстват?

Защото за всяка сделка документите трябва да са подадени преди заседанието на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Сега например излизат в лятна ваканция, обикновено в август месец няма заседание. Но получаването на разрешение от тази комисия обикновено отнема два месеца.

Това вероятно е за внос-износ - а вие, които сте на територията на България, от какво сте възпрепятствани?

Изискват да сме доставяли в последните три години точно противоградови ракети. Това ни възпрепятства. По този начин режат вътрешната конкуренция, а с другото режат външната. Оставаше само да впишат в документацията, че доставчикът трябва да е едикоя си фирма. Отделно се изисква да има поне четири самоликвидации на ракета, които ги има само ракетата на въпросната фирма. Поръчката е съшита с бели конци.

А Вие обжалвахте ли процедурата?

Обжалвахме, но пропуснахме срока за обжалване на условията. След което и КЗК, и ВАС подходиха формално. Казаха, че условията са такива и никой не ги е обжалвал. Тоест, и след като са такива, не отговаряте. Формално, това е факт. И на 9-ми май, както сте написали, договорът е факт с доставчик "Стройпроект".

Оттук-насетне значи ли, че тази фирма ще е единствен доставчик?

Да, и догодина може да даде цена от 1500 лева за една ракета, не както сега - 720 лв. с ДДС. В случая договорът е за 40,6 млн. лв. За миналия период вие сте писали, че договорът е на стойност 22 млн. лв., но ако проверите, ще видите, че на два пъти правителството отпуска по 5-6 млн. лв. допълнително, тъй като възложителят обясняваше как е изстрелял повече ракети и не му стигат. Явно защото "Локомотив Пловдив" не трябваше да изпада от А група.

Вижте, аз че съм пристрастен, това е факт. Опитвам се да не бъда. Но всеки може да прочете условията на поръчката, има ги в сайта на Изпълнителна агенция "Борба с градушките". За мен е очевадно, че тази поръчка е скандална. Когото и да попитате, ще ви каже, че производството на военна ракета е в десетки пъти по-сложно и по-отговорно от производството на ракети за граждански цели. Ние произвеждаме ракети, които се качват на бойни самолети. Нали виждате информационния поток, на нас ще ни продадат техника за 120-130 милиона долара. И ако нашата ракета свали такъв самолет, нали се сещате, че ще бъдем обезглавени някъде на 24-тата секунда от инцидента. И ни се обяснява: "Да, но това не е така".

Тоест, вие произвеждате много по-сложни ракети, но за граждански цели не можете, така ли?

Така излиза, да. Има и още нещо скандално. В изискванията се сочи, че оферентът не трябва да има задължения в момента на подаването на документи. Те бяха предоставили удостоверение от НАП, от общината. И ако имат задължения, трябва да бъдат отстранени веднага. Но тази фирма е заложена за 7 милиона като съвкупност. Ние правим по 100-тина милиона оборот на година. Както и да е, оказа се, че е без значение. Затова поисках да се изкажа по проблема, защото аз съм един възрастен наивник. Имам внук на две години и се надявам той като порасне да не ме пита: "Дядо, вие какво направихте?".

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю