Скандален натиск от инвеститор над експерти за добив на злато и сребро в Кърджали

23338
Скандален натиск от инвеститор над експерти за добив на злато и сребро в Кърджали
Снимка: iStock/Guliver

"Когато реализираме инвестиционното предложение, защото то ще бъде реализирано, независимо какво решение ще се вземе днес. Това е много категорично...". Това заявява изпълнителният директор на "Горубсо Кърджали" АД Живка Ковачева-Гълбачева по време на регионален експертен екологичен съвет в РИОСВ – Смолян, на който се обсъжда дали да бъде разрешен добив на полиметални златно-сребърни руди в Ардино.

Това е само част от безпрецедентното ѝ изказване след като експертният съвет на 7-ми януари с абсолютно мнозинство гласува против инвестиционното намерение на компанията за добив на златно-сребърни руди в Кърджалийско.

"Добре бе, хора, двама от вас мотивираха и изказаха някакви мотиви. Не ви ли е неудобно, бе! Засрамете се малко, бе, хора! Ние че ще спечелим делото в съда, ще спечелим, но защо губим ценно време!? Вашето решение е в противоречие на изискванията на зелената сделка, бе, хора!...Експертното ниво на РИОСВ – Смолян е много "високо" ниво", казва в гневен изблик Ковачева. (Двата записа от изявленията на Ковачева може да чуете в края на прессъобщението от МОСВ).

Уточняваме, че изрично участниците в заседанието са били уведомени предварително, че се води запис. ПЪРВИ ЗАПИС и ВТОРИ ЗАПИС!

Според министър Борислав Сандов представител на инвеститора си позволява да каже неща, които са "абсолютно недопустими, което не само подкопава авторитета на държавата, но и унижава експертите".

"Не може представител на която и да е компания да се държи по този начин и да смята, че е над закона и че ще реализира своите намерения, независимо какво кажат представителите на институциите", категоричен е екоминистърът.

Инвестиционното предложение на "Горубсо Кърджали" е свързано с добив на полиметални руди от находище "Китница" в кърджалийската община Ардино, за срок от 20 години. Намерението е то да се реализира по открит способ, като добитата руда, която се отнася към полиметалните златно-сребърни руди, ще се преработва в действащите мощности на Обогатителна фабрика – Кърджали.

Находище "Китница" се намира на около 34 км западно от Кърджали и ще се разработва последователно в два участъка: "Чернигово" - за първите 12 години, и "Мировец" - за следващите 8 г. Концесионната площ на находището е 2960.615 дка, от които пряко засегнати от реализацията на предложението са 249.109 дка.

В подкрепа на инвестиционното предложение в хода на общественото обсъждане са постъпили 15 становища. Протестни декларации срещу него обаче са подписали жители на селата Долно Прахово, Чернигово, Китница, Търна, Дедино, Боровица. Отрицателно е и становището на кмета на община Ардино с мотив, че то ще нанесе значителни негативни последици върху околната среда, върху урбанизираната част на населените места, върху техническата инфраструктура (водоснабдяване, общински пътища), както и че съществуват рискове за човешкото здраве и поминъка на населението. Той е посочил, че в стратегическите документи на община Ардино - Общ устройствен план и План за интегрирано развитие на община Ардино 2021-2027 не са отразени никакви възможности и предимства за реализиране на това инвестиционно предложение, тъй като то няма да допринесе за пространственото и социално-икономическото развитие на общината.

С решение от 21-ви декември Общинският съвет на Ардино също възразява категорично срещу реализацията на инвестиционното предложение.

Жалба срещу него е постъпила и от Димитър Куманов -  главен съветник по околна среда на сдружение "Балканка". От сдружението сочат, че не е изяснено до каква степен е минимизиран рискът за подземното водно тяло, което е в риск според Плана за управление на речните басейни, ще бъдат ликвидирани източници на питейно-битово водоснабдяване от подземни води, достъпът на населението до питейна вода ще бъде ограничен и ще бъдат замърсени подземните води, които и без работеща мина в момента съдържат манган.

Заради отрицателните становища от обществените обсъждания, екоинспекцията в Смолян изискала повторно становище от Басейнова дирекция "Източно-беломорски район" и от РЗИ в Кърджали.

РЗИ - Кърджали потвърдили предходното си положително становище.

От регионалната басейнова дирекция обаче заявяват, че водоснабдяването на засегнатите села се осъществява от водовземни съоръжения /извори/ в района, има водоизточници в непосредствена близост до проектния контур на двата участъка и насипището, а някои от тях в обхвата на бъдещия рудник. Затова смятат, че има риск за водите като количество и качество, ако се реализира намерението на инвеститора. Считат, че трябва да се зачете изключително големия обществен интерес към инвестиционното намерение и негативното отношение на местните хора.

От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали са посочили, че най-близко разположените населени места отстоят на около 250-300 м от мястото на реализация на инвестиционното предложение и тези разстояния са безопасни.

В мотивите на експертния съвет на РИОСВ за отказ се сочи, че са разгледани и оценени шест алтернативи за реализацията на инвестиционното намерение, но с избрания метод чрез открит способ се очакват значителни отрицателни въздействия върху земните недра, геоложката основа и ландшафта. Според тях в доклада за ОВОС не е отчетено кумулативното въздействие на всички минали и настоящи процедури за добив на подземни изкопаеми в района, не са отчетени възможностите на територията да поеме бъдещо натоварване.

Проверка на РИОСВ в Смолян показала, че въпросният инвеститор има същото инвестиционно намерение и за друга част от територията на Кърджалийска област – находище "Надежда" в три участъка "Македонци", "Дънгово 1" и "Калина". Те са в землищата на селата Македонци и Дънгово, но ОВОС за него е разгледана от РИОСВ–Кърджали, като е дадено одобрение.   

"Не всички значителни екологични последици от реализацията на предложението са идентифицирани и взети предвид. Реализацията на инвестиционното предложение води до увреждане и унищожаване на места за размножаване, хранене, почивка и хибернация на видове. За видовете птици е отчетено отрицателно въздействие в различна степен. при реализацията му ще бъдат увредени и частично унищожени традиционни местообитания на видове, което може да доведе до съществена фрагментация и отнемане на биокоридори, с което да се наруши кохерентността между отделните зони в мрежа "Натура 2000". Въздействията, които ще бъдат оказани върху фауната по време на строителството ще са трайни, а по време на експлоатацията продължителни. Трайно ще се променят и увредят характерни елементи на ландшафта, които са от съществено значение за миграцията, географското разпространени на видовете и генетичния обмен между популациите им“ – е част от становището на експертния съвет.

Най-общо останалите мотиви за отказ са:

1. Инвестиционното предложение обективно ще бъде свързано с пряко, постоянно и необратимо механично нарушаване на земните недра;

2. Отстраняването на цялата растителност в района на находището, изземването на големи количества минна маса (300000 т/г.) в продължение на 20 години, образуването на два руднични котлована, изграждането на пътища в концесионната площ и извън нея показват, че ландшафтът ще бъде напълно променен с необратима промяна на основните му елементи и свързаните с тях типични за района растения, животни и екосистеми;

3. Част от мерките за безопасност и контрол са декларативни, обусловени от субективното възприятие на възложителя и не предвиждат действащи мероприятия с конкретен и задължителен характер, които да са проверяеми от контролните органи.

Обобщената оценка на РИОСВ Смолян е, че реализацията на предложението ще доведе до дълготрайни, необратими и кумулативни въздействия със значителен отрицателен ефект върху околната среда и човешкото здраве.

Справка в Търговския регистър сочи, че Живка Ковачева-Гълбачева е не само изпълнителен директор на "Горубсо Кърджали" АД, но и негов действителен собственик.

Интересен детайл от комуникацията ѝ с екоинспекцията е, че при получаване на съобщението за насрочено заседание по решение за ОВОС на инвестиционното предложение, тя е написала на директора на РИОСВ в Смолян Екатерина Гаджева следното: "Гаджева, Измътихте го най-после. Много е трудно, когато нямаш мотиви и действаш по нареждане на кмет".

ЗАГЛАВНА СНИМКА: АРХИВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали