Държавното тото почна да печели, но ръководството му си отива - защо?

30427
Държавното тото почна да печели, но ръководството му си отива - защо?
Снимка: БГНЕС

Откак Васил Божков е в "изгнание" в Дубай държавното тото вече е на печалба. Въпреки това ще сменят ръководството му, стана ясно от изявление на новия спортен министър Радостин Василев.  

"В рамките на този месец се постарах да се запозная детайлно със системата на Министерството на младежта и спорта (ММС), свързаните дружества, Българския спортен тотализатор, проблемите в българския спорт и се оказа, че нещата са много по-сложни и тежки, отколкото аз съм си представял", заяви Василев.

По думите му, в структурата на ММС и различни административни звена има по-тежки и сложни практики, са на ръба на законността и са били тенденция. "Изключително много проблеми има в дружествата, на които аз съм принципал – "Национална спортна база" ЕАД, "Академика 2011" ЕАД, "Сердика спортни имоти" ЕАД. Другата седмица взимам решение как ще продължат да работят тези дружества и по личния състав на управлението им. В понеделник освобождавам всички членове на Съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор (БСТ). Вече съм се договорил с тях. Представили са ми част от документите на тотализатора", допълни министърът.

 

 

(Новият министър на спорта Радостин Василев)

Според първите му анализи проблемите са изключително тежки.

"В последните 6 години – 4 години на загуба, последните 2 години с 8 и 11 млн. лева на печалба. Тепърва ще анализираме сключените договори в последните няколко месеца от управлението на настоящото ръководство на Българския спортен тотализатор. С изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство", обяви още спортният министър.

Проверка на Actualno.com сочи, че казаното от него е почти напълно вярно. На този твърде ранен етап не може да се провери документално как е приключила последната финансова година за Спортния тотализатор (БСТ). Но държавното тото е на загуба в периода от 2014-та до 2019-та година включително.  

Важен детайл е, че откакто през март месец 2020 г. е сменено ръководството на предприятието, то бележи доста сериозен ръст в приходите. Тогава – тоест, след като Васил Божков вече е извън пазара с лотарийни игри, изпълнителният директор Дамян Дамянов е сменен с Любомир Петров. Точно Дамянов беше човекът, който се оплакваше, че не било честно бизнесът на Божков да бие тотото с маркетинг. В Съвета на директорите към март 2020 г. са Константин Баджеков, Горяна Тодева, Живко Вангелов и Дамян Дамянов. Те са заменени съответно с Любомир Петров, Валентин Точев, Гошо Гинчев и Людмила Петкова.

Именно с тази смяна започва да се развива в положителна насока БСТ. Но нека разгледаме финансовите му параметри дотогава:

Приходите през 2016 г. са 151 млн. лв., а разходите – 112 милиона. Постъпленията от хазартни игри са на стойност 148,4 млн. лв. Изплатените печалби – близо 75 млн. лв.    

Печалбата преди данъци е 39 млн. лв. (по-малка с 10 млн. лв. от предходната 2015-та). След приспадане на данъците печалбата е 16,7 млн. лева, но след като Тотото прави отчисленията към Министерството на младежта и спорта (24,5 млн. лв.) отива на загуба от 7,8 млн. лв.  

Приходите също бележат спад – с 9,3% спрямо предната година. През 2016-та персоналът на БСТ наброява 1230 души със средна брутна работна заплата от 797 лв.

 

 

През 2017 г. картината е сходна: приходи над 152,8 млн. лв., разходи от 117,3 млн. лева. Печалбата преди облагане с данъци е 25,5 млн. лв., но след плащането им е 13,2 млн. лева. Отчисленията тогава за спортното министерство са на стойност 23,9 млн. лева, след което се формира загуба от 10,7 млн. лв.

Тогава приходите от хазартни игри са почти като предната година - 148,8 лева. В предприятието работят 1218 души със средна заплата 878 лв. Изплатените печалби са на стойност 77,5 млн. лв.

 

 

Следващата година – 2018 г., има лек ръст. Приходите са 161,7 млн. лв., разходите – 123 милиона. Печалбата преди данъци е близо 39 млн. лв., но след начислението им печалбата пада на малко над 15 милиона. Отчисленията към Министерството на спорта са 25,4 млн. лв., след което калкулираната загуба е 10,2 млн. лв.  

 

 

През 2019 г. общите приходи са малко по-високи - 176,2 млн. лева, а разходите - над 155 млн. лв. Финансовият резултат преди данъци и вноски е печалба от 45,7 млн. лв. След приспадането им печалбата вече е 20,3 млн. лв. На спортното министерство тогава са отчислени 27,5 млн. лв., след което се формира загубата от 7,1 млн. лева.

През същата година приходът от хазартни игри е 168,7 млн. лв., а изплатените печалби - близо 89 млн. лв.

Продажбите на лотарийни билети и талонни игри запазват нивата си от 2018, докато продажбите на цифрови игри са с 11,5 млн. лв. повече.   

Оборотът на БСТ през 2020 г. е скочил сериозно. Тогава Божков беше изхвърлен от пазар по закон. Общо приходите на Тотото са 251,8 млн. лв., а разходите – почти 213 млн. лв. Печалбата за периода е 38 561 000 лв., като към Министерството на спорта са начислени 31 млн. лв. Чистата начислена печалба след това е 7 561 000 лв. За първи път от години БСТ завършва годината с положителен резултат.  

 

 

Приходи само от числовите игри са 154,7 млн. лв., а от собствени лотарийни билети - 90 млн. лв. (ръст от 148%). Приходите от оперативна дейност се увеличават с 43,4% или - със 76,2 млн. лева, достигайки до 251,8 млн. лв. Приходите от моментни лотарийни игри бележат ръст от 148,6%, а постъпленията от числовите игри нарастват с 16,8%. Изплатените печалби са за повече от 128 млн. лв.

Припомняме и, че през 2020-та година излезе първият одит, направен от Сметната палата на Българския спортен тотализатор. От него цъфнаха доста нарушения.

НАП проверява спортния тотализатор след сигнал за нередности

Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружеств...

Стана ясно, че спортният тотализатор в последните години има два дългогодишни договора за пълно рекламно обслужване. Първият е подписан през 2015 г. за 10 850 735 лв. без ДДС с консорциум между фирмите „Декони“ (80% дял в него), „Ре Старс“ ООД (15%) и „Идалго Прадакшънс България ЕООД (5%).

Интересен детайл е свързаността на фирма „Декони“ с Движение „Да, България“ на Христо Иванов. Мажоритарният собственик на дружеството (с 88% дял в него) Емил Георгиев е един от учредителите на политическата партия.

Вторият договор – от февруари 2018-та година, е за сумата от 10 798 176 лв. без ДДС с консорциум между фирмите „ПР Фактори“ (с 90% дял), „Куерти Промоушънс“ и „ОМ София“ (с по 5%).  

Една от обществените поръчки пък била възложена на фирма, свързана с конкурент на държавния тотализатор. Става въпрос за надграждане на съществуваща Централна компютърна система за приемане и обработка на залози за организираните от ДП „Български спортен тотализатор“ игри. Избрана за изпълнител е фирмата "Декарт" с договор за 2,1 млн. лв. без ДДС. "Изпълнител по договора е дружество, свързано с един от основните конкуренти на ДП БСТ през одитирания период", сочи докладът на Сметна палата.

Справка в Търговския регистър сочи, че фирмата „Декарт“ и бизнес партньор на Божков - Александър Тумпаров, са съдружници в "Домино Геймс" ООД.

Освен това според Сметната палата, предприятието е нямало нужда от този софтуер, който твърде дълго не бил ползван.

Конституционният съд не допусна разглеждане на промените в Закона за хазарта

Конституционният съд (КС) не допусна за разглеждане искането на Висшия адвокатски съвет да бъдат обявени за противоконституционни проме...

От БСТ информирали, че системата не функционира, тъй като към датата на интегрирането на системата се провеждало обществено обсъждане на промени в Наредба Н-18, засягащи всички фирми, опериращи на територията на България, които приемат плащане в брой и използват касови апарати, софтуер за управление на продажбите и интегрирани автоматизирани системи за продажба.

"Във въпросната наредба се регулира използването на Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД – това е по-скоро софтуер, функционално приравнен на фискално устройство (ФУ), използван от големи данъкоплатци). Съществените промени в наредбата продължават до юли 2019 г. След силно негативните обществени реакции, наредбата е изменена и през септември 2019 г. Всички тези факти не позволяват пускането в експлоатация на системата, поради постоянно променящата се регулация", поясняват от БСТ.

Според одиторите обаче, посочената причина, заради която системата за нехазартни продукти не работи, е необоснована. Мотивът е, че промени в тази наредба са извършвани и преди откриването на процедурата, както и след това. А фактът, че системата не е пусната в експлоатация приблизително 2 г. след нейното внедряване, навежда на извода, че същата не е била достатъчно необходима за предприятието.

Одитът установява още, че след отчисления на средствата за спорт към Министерството на младежта и спорта тотализаторът не просто е на загуба, но намаляват и текущите му активи (за 2018 спрямо 2017 г. с 10.79%) и се увеличават текущите пасиви (с 20.76% през 2018 г.). Заключението е, че към края на 2917 г. нетният оборотен капитал на БСТ е 357 000 лв., а към 31.12.2018 г. намалява с 5 262 000 лв. и става отрицателна величина – минус 4 905 000 лв. Това според одиторите е показател за съществен и увеличаващ се риск за предприятието при погасяване на текущите му задължения. 

Анализът сочи също, че независимо от по-големия брой игри през 2018 г. и известно повишаване на общите постъпления, при извършено сравнение на средномесечна база на постъпленията от всички игри, действали през годината, спрямо общия размер на годишните постъпления, се наблюдава намаление на средномесечните постъпления – от 167 847 лв. през 2017 г. на 131 543 лв. през 2018 г., или намалението е с 21,63 на сто.

"Предприятието ежегодно отчита отрицателен финансов резултат (загуба) за периода от 2014 г. до 2018 г. включително. Налице е тенденция на постоянно намаление на собствения му капитал, която се наблюдава и след одитирания период. Финансовите показатели и коефициенти на ДП БСТ са нестабилни и илюстрират влошено финансово състояние през одитирания период“, сочи заключение на Сметната палата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Контузии застрашават класирането на Милов и Назарян за Париж 2024

Багата слага ново начало с битка срещу 9 години по-млад руснак

Спорт по телевизията днес - 28 март 2024 г.

Кобрата: Галата ще бъде зашеметяваща, имам насрочен мач с Чар за световната титла

Голяма звезда в таекуондото ще играе за България на Игрите в Париж

Нургюл Салимова: В Рейкявик повиших рейтинга си и загрях за Турнира на претендентките

Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

Почина един от най-активните деятели на леката атлетика в България

Краснобаева и Брезалиева с нови 5 медала за България от Световната купа в Палео Фалиро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт