Източени ли са 14 млн. кубика вода от язовир "Студена" без отчет? (ВИДЕО)

23008
Източени ли са 14 млн. кубика вода от язовир "Студена" без отчет? (ВИДЕО)
Снимка: Screenshot

Между половин милион и 1,3 млн. кубични метра на месец са изтичали неотчетено от язовир "Студена" година и половина и то още преди да има дори идея за режим. Това твърди разследващият журналист Валя Ахчиева в свой филм за водния режим в Перник.

Екоминистърът посочи кои са застрашените язовири

Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има проблем с водата за столичани. Това заяви министърът на околна...

Ахчиева прави твърдението на база изчисления, съпоставяйки официалните данни за обема на язовир "Студена" по месеци в периода януари 2018 година – юни 2019 година и това колко електроенергия произвежда за същия период ВЕЦ "Студена", управляван от регионалното министерство, ръководено сега от Петя Аврамова. ВЕЦ-ът е ключово предприятие по връзката на язовира с Перник – през него минава всичката вода, която отива към Перник, като няма отклонение там. Той спира работа през юни, 2019 година - защото не би трябвало да работи, ако вече е на ниво под 50% от полезния обем.

Сметките на Ахчиева са следните – колко електроенергия е произвел ВЕЦ-ът - за това има отчет, колко вода е нужна, за да го направи, и какъв е коефициентът на полезно действие на предприятието – заради амортизацията му (то е на 60 години) вече трябва повече вода, за да произведе 1 киловатчас ток. И при пресмятането на всички тези променливи и при заложена амортизация от 30% по-нисък КПД на ВЕЦ-а (а може да е повече) излиза, че за година и половина 14 млн. кубика вода не е отчетено къде отиват - толкова е разликата в посока нагоре спрямо официалните данни от дневника за черпене от язовира - и не са платени, твърди журналистката. Припомняме, че общият обем на "Студена" е 25,2 млн. кубика.

Промишлената вода

Във филма си Ахчиева обръща сериозно внимание на положението в "Стомана Индъстри". Тя показва две разрешителни за черпене на вода от "Студена" на предприятието. Първото е от края на 2003 година до края на 2009 година и е подписано от екоминистъра от кабинета на Симеон Сакскобургготски Долорес Арсенова. Според него, годишно "Стомана" има право на 5 млн. кубика вода от "Студена". През 2009 година това количество е увеличено до около 6 млн. кубика.

Караниколов счита, че без "Белмекен" няма как "Студена" да се напълни

Най-важното е ситуацията в язовир "Студена". Към момента успяхме да свалим разходите в язовира на 5,5 сантиметра, а бяха 8 сантиметра. ...

В началото на януари директорът на предприятието Константин Стаменов каза пред bTV, че от ВиК Перник подавали по 80 000 кубика месечно на "Стомана", а всъщност трябвало да са по-малко. Той посочи числото 10 000 кубика, като предприятието искаше толкова за януари, но заради състоянието на язовира му беше отказано. При 10 000 кубика на месец, на година би трябвало да излизат 120 000 кубика на година.

"Това е проблем, но водещото беше идващият воден режим", каза Стаменов при въпрос на Антон Хекимян как така предприятието плаща 8 пъти повече вода, отколкото му трябва. Стаменов добави и, че според него е подавана повече вода, защото ВиК Перник може би не се справяло с пречистването ѝ. Ако затворим крановете, има опасност да залеем градската пречиствателна станция, добави той.

"Стомана" има и действащо разрешително да черпи вода директно от река Струма, като то важи до 11 декември, 2026 година. Предприятието обаче трябва да построи съоръжение за тази цел. Такова разрешително е било издавано още през 2004 година, но тогава е поставен срок за строеж на съответното съоръжение до 2005 година.

Отделно, предприятието е могло да черпи вода от язовир "Пчелина" през първото десетилие на този век. Но в края на 2011 година ПС "Калища" и напорния водопровод, през който е могло да се взема вода, са нарязани на скрап.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com