БХК не вярва на Гешев, отправи му 10 въпроса, за да се докаже

2997
БХК не вярва на Гешев, отправи му 10 въпроса, за да се докаже
Снимка: БГНЕС

Издигането на един-единствен кандидат за длъжността главен прокурор не може да бъде вменено във вина на самия кандидат, но това е основна пречка да бъде произведен избор. Така Българският хелзинкски комитет (БХК) започва своето становище във връзка с избора на нов главен прокурор - пост, за който официално кандидат е само Иван Гешев.

Изрично БХК подчертава, че в случая има едниномислие на съдебна власт в лицето на прокурорската колегия и на изпълнителната власт, а по същество това са власти, които би следвало да са в отношения на коректив т.е. просто казано да не са съгласни за всичко. А наличието на само един кандидат всъщност опорочава думата "състезание", защото няма такова – нито на идеи, нито на концепции.

"Процедурата в момента формално следва разписаната в закона, но нито гарантира най-добрия възможен избор измежду доказани професионалисти, нито стеснява полето на съмнения и критики", посочва БХК. И добавя, че трябва да има законова промяна, за да може да за поста да се кандидатират не само тези, които са посочени от прокурорската колегия на ВСС или от правосъдния министър.

Скандалът в БНР: Има сигнал от генералния директор за измами с обществени поръчки

От генералния директор на БНР Светослав Костов има сигнал в ДАНС за нарушения при обществени поръчки в БНР, включително "надписани" дог...

Секторната подкрепа за Гешев - съмнителна

БХК не пропуска да посочи пълното единодушие в подкрепа на Гешев на членовете на прокурорската колегия, отказа на правосъдния министър Данаил Кирилов да предложи още един кандидат, както и подписките в подкрепа на Иван Гешев, където има подписи на хора, които не са магистрати – например работещи в прокуратурата във Видин шофьор и чистачка. БХК посочва и, че "редица от предоставените становища са идентични, като например тези от Разград, Кубрат и Исперих, които имат не само напълно идентичен текст, но са видимо модификации на един и същ шаблон с идентично стилистично оформление на текста. Повечето от тези становища съдържат пряка реакция против проведения на 25 юли протест срещу номинацията на г-н Гешев пред сградата на ВСС". Източник на Actualno.com казва, че в прокуратурата в Плевен специално всички служители са били приканени да се подпишат в подкрепа на Гешев "особено настоятелно".

Поставен е и въпросът как така 11 звена на прокуратурата "спонтанно" подкрепят Гешев точно с реално критика срещу протеста от 25 юли. А в Закона за съдебната власт (ЗСВ) няма разписан текст да се дават становища в подкрепа на кандидат за главен прокурор от звена на прокуратурата, която е държавен орган – становища могат да дават само професионални организации на магистрати, неправителствени организации и ВУЗ-ове и научни организации. Това не само не се спазва, но и ДАНС т.е. структура директно свързана с Министерския съвет подкрепи Гешев.

"Като цяло процедурата оставя съмнения за дирижираност и предварително сговаряне по цялата верига на централизираната и йерархична структура, какватопредставлява прокуратурата", категорични са от БХК.

Единодушно, прокурорската колегия пусна Гешев до финалното изслушване за главен прокурор

Единодушно прокурорската колегия допусна единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев до финалната фаза на процедурата, а именно...

Качествата на Гешев да бъде главен прокурор

Според БХК, единственият кандидат за поста не демонстрира високи професионални качества. Дадени са примери защо НПО-то мисли така – заради показния арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които бяха държани с белезници часове наред пред Спортната палата, както и заради специалните текстове от "Под игото" и сборник на Йордан Йовков, които прати на БХК. БХК тълкува това действие като внушение за очерняне.

БХК поставя и 10 въпроса пред Гешев, като най-значимите въпроси са дали той ще работи да промени нещата в държавното обвинение така, че главният прокурор да може да бъде временно отстраняван, как ще убеди ВСС и обществото, че ще работи в съответствие с неотменимия принцип за разделение на властите във всяка демократична държава, който кандидатът за главен прокурор низвергна в интервю за БНТ и дали ще помогне да се криминализира изтезанието като метод за работа в правоохранителните ни органи?!

Всички въпроси можете да прочетете в пълното становище на БХК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика