Бойко Ноев: Има натиск върху България, но Северна Македония трябва да изчака решението ни

5483
Бойко Ноев: Има натиск върху България, но Северна Македония трябва да изчака решението ни

За пръв път от много години насам има синхрон във взаимодействието на властите - президент, парламент, правителство. Това е много важно не само за отвоюването на завладяната държава от гражданите, но и за ускоряването на икономическото развитие, борбата с корупцията. Сигурен съм, че това ще продължи и във външната политика. Toва заяви експертът, политик и дипломат Бойко Ноев пред БНТ. 

В изминалите години едноличната власт в лицето на бившия премиер провеждаше една странна външна политика, базирана на козируване, на целувки, на прегръдки, която доведе до това, че България по много въпроси остана неясна за международната общност и не само в нашата категоричност в отношенията с НАТО, но включително и в отношенията с Р Северна Македония, коментира Ноев.  

Рашков проверява сигнала на Ноев за спряното разследване за отравянето на Гебрев

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е разпоредил да се вземат съответните мерки във връзка със сигнала на Бойко ...

По отношение на политиката с Република Северна Македония външната ни политика беше особено пагубна. Ноев изтъкна прагматизма на министър-председателя Кирил Петков, който иска да бъде направен анализ, преди да се предприемат конкретни стъпки във всяка една от политиките. Той допълни, че е много важно такъв анализ да бъде направен и по отношение на Република Северна Македония.  

"Ние също искаме нещата да станат по-бързо обаче страната кандидат е Република Северна Македония. Тя има да изпълнява важни критерии", така той коментира желанието на президента Пендаровски решението на България да се вземе по-бързо.  

По думите му 4 години нищо не се е случило в отношенията с РСМ. Вместо след подписването на Договора за добросъседство те да вървят нагоре, тръгнаха надолу.

"Те разчитаха много на международен натиск и спряха на практика да изпълняват договора. Премиерът Петков трябва да изясни с екипа си какви са причините Северна Македония да промени отношението си по изпълнението на договора. Дали България не е дала повод за това? Това всичко е важно да се направи като анализ", открои той.  

Борисов да стане кандидат за президент, а ДПС да издигне Делян Пеевски, с Йордан Цонев за вицепрезидент

Това заяви Бойко Ноев, служебен министър на отбраната от кабинета на Ренета Инджова. "Не може да има единство между битите и биячите, ...

Ноев посочи, че трябва да се работи в посока да бъде възстановено доверието между двете държави. Например заседанията на историческата комисия в РСМ трябва да са публични, защото никой не знае какво се говори на тях. Освен това България има едно много просто искане - Република Северна Македония, която е мултинационална, да запише в своята конституция сред националностите, които живеят там и българите.  

Бойко Ноев призна, че има натиск върху страната ни да промени позицията си по отношение на РСМ, но той беше категоричен, че България няма да промени позицията си по отношение на равноправието.  

"Политикът, който би направил тази промяна, той няма да остане един ден на власт. Затова предложението на президента Радев за КС е много важно, по този начин той дава рамо на Кирил Петков в сложна ситуация, когато опозиция и други недоброжелатели чакат да му скроят някакъв номер. Въпросът за отношенията с РСМ е изключително деликатен и сложен. Радев протяга ръка. Той ще покани всички политически сили, ще покани изпълнителната власт на една дискусия да се види къде седим и какво правим", изтъкна още експертът.

Още: Канзуров: България се готви да пусне Северна Македония в ЕС, ПП и ДБ са склонни на това (ВИДЕО)

Емблема на дясното подкрепя Радев, обвини Борисов и прокуратурата, че прикриват знаково отравяне

Въпреки десните си убеждения, служебният министър на отбраната от кабинета на Ренета Инджова Бойко Ноев категорично подкрепи преизбиран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика