Борисов: Приказка за отваряне на Европа до края на март няма (ВИДЕО)

4410
Борисов: Приказка за отваряне на Европа до края на март няма (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Резултатите за тази седмица и няколко дни от блокадата са добри, но по нищо не показват, че пандемията в България ще приключи до Коледа". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на живо излъчване във Фейсбук след Европейския съвет в Брюксел.

"Коледа и Нова година да се празнуват в тесен семеен кръг, без масово събиране на хора - така е в цяла Европа”, призова премиерът.

Според него излизане от пандемията се очаква в края на август или през октомври догодина, при условие че се ваксинира 70% от населението на Европа.

"Няма приказки за отваряне на Европа до март. Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции, заяви министър-председателят.

„Много гъвкаво и внимателно в България трябва да следим мерките, да внимаваме в баланса за натиска върху болниците. Радостна е новината, че всеки ден над 3 000 човека оздравяват. Това е оптимизъм, но трябва да сме много умерени“, каза още той.

„Всички са много притеснени от финансово-икономическите показатели, сиреч срива на БВП и на ЕС, и на европейските държави, и на САЩ. В същото време единствената държава, за която ЕЦБ дава своята прогноза за догодина – до 6 % БВП се оказва Китай. Оставям коментарите и разсъжденията на всеки един от нас. Докато БВП на САЩ и ЕС е минус 10 и минус 15 %. Затова поставихме въпроса и се разгледа за фискалните правила как ще текат в следващите месеци“, обясни той.

"Обсъдиха се всички въпроси по ваксините и благодарих на Фон дер Лайен, че ЕК задейства агенциите по лекарствата. Никога нямаше да можем да се разберем между държавите-членки за ваксините. Това е огромен труд, който извърши Урсула", каза още Борисов.

"Първата ваксина, която е на минус 70 градуса, във всички големи градове вече сме подготвили: София, Пловдив, Варна, Бургас фризерите за съхраняване на ваксината. На 28-и, 29-и, когато дойдат, едновременно всички държави, ще имаме тази логистика веднага, включително ако дойдат и преди Нова година, да създадем организация за първите линии да се ваксинират", уточни премиерът.

Според него бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга на бизнеса и за бързи придвижвания между държавите.

"По Брекзит всички очакваме да има споразумение, но към момента договор няма. Желаем успех на Фон дер Лайен и Барние да го постигнат", уточни Борисов.

По повод външните отношения премиерът Борисов изтъкна партньорството на ЕС със САЩ и огромните надежди, които се възлагат към новата администрация, особено в сферите сигурност, НАТО и връщането в споразумението за климата. По темата за Източното Средиземноморие Борисов посочи, че България като член на ЕС подкрепя приятелските държави Гърция и Кипър. „От тук насетне настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара“, заяви премиерът. Борисов акцентира върху огромните усилия на Германското председателство да се намери компромис. „Да, санкции има срещу физически лица, фирми. Но следващите три месеца отново остава вратата отворена“, заяви Борисов. Министър-председателят добави, че е предложил на следващия Европейски съвет да бъде поканен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика