БСП: Мониторингът остава - време за оставка на Кирилов, според ГЕРБ било фалшива новина

2854
БСП: Мониторингът остава - време за оставка на Кирилов, според ГЕРБ било фалшива новина
Снимка: БГНЕС

Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свалян. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се закани, че ще подаде оставка, ако механизмът не бъде свален докрая на мандата на Комисията "Юнкер". Юнкер си замина, Кирилов е още тук.

С тези думи депутатът от БСП Крум Зарков се обърна към управляващите от парламентарната трибуна, като се позова на вчерашния доклад на Европейската комисия. Управляващите от ГЕРБ обявиха, че БСП прави невярна интерпретация.

Заради същият този доклад телевизионният водещ и шоумен Слави Трифонов обвини външния министър Екатерина Захариева в лъжа.

Слави Трифонов обвини Екатерина Захариева в лъжа заради доклад на Европейската комисия

"Вчера излезе позицията на Европейската комисия за мониторинга над съдебната система и корупцията в България. И от доклада става ясно, ...

Обвинението на БСП

"Понеже и днес се появиха членове на Министерски съвет и други, които обясняват, че това, което пише, не значи това, което се казва, ние искаме да оповестим какво точно пише в доклада на Европейския съвет. Естествено този доклад започва с кризата с COVID- 19, но на много места е написано, че установените проблеми за България датират от предходните години", коментира Крум Зарков.

"България е страна на много бедни и малко богати, водената политика прави богатите по-богати, а бедните си остават бедни.

Тук трябва да допълним европейските автори - преминаването от бедност към богатство в България много рядко се влияе от собствения труд и качества. С много усилия и преодолявайки хиляди пречки, определена група хора успява да оцелява и дори да създаде някакъв приличен стандарт ", посочи Крум Зарков.

Според него големият успех става резервиран за други и той е практически невъзможен без подкрепата на властта, без компромиси със собствените принципи и без да делиш плодовете на собствения си бизнес и идеи с някои от характерните политико-икономически структури, формиращи родната ни олигархия.

ЕК с препоръки към българската икономика в условията на пандемия

Европейската комисия представи днес доклад за всяка държава-членка на ЕС с препоръки към икономическите политики в условията на пандеми...

Крум Зарков отбеляза, че неспособността правителството да проведе, каквато и да е качествена реформа, е отбелязана на много места в доклада. "В областта на образованието, където европейците евфемистично казват, че има поле за подобряване. И по отношение на електронното правителство, където по оценка на европейските ни партньори и приятели, напредваме твърде бавно. Тук можем да добавим, а харчим твърде бързо. Стотици милиони са хвърлени в това електронно правителство, което видяхме и виждаме на какво ниво е", допълни Зарков.

Той отбеляза, че в стремежа си за оцеляване правителството прегръща хаотично различни идеи от намаляване на ДДС, до създаването на държавни предприятия. "Докладът ни казва ясно и защо дори и идеите, за които говорите да са добри, те ще бъдат неминуемо превърнати в поредна схема за грабеж и източване на средства и преразпределение на бизнеси, защото правоприлагащата система на България е неефективна. Тя не успява да усмири ненаситния апетит на силните на деня. Тя не може да накаже злоупотребилите и да осъди ясно и безапелационно крадливите и корумпираните, когато те имат протекции. Записано е в този доклад, но ние си знаем", допълни още зам.-председателят на ПГ на "БСП за България", цитиран от Фокус.

Зарков се спря на темата с правосъдния министър Данаил Кирилов, като посочи, че сега ще стане ясно каква тежест имат думите му.

"Истината е, че действията на този министър определено нямат кой знае каква тежест, но от това дали ще изпълни заканата си да си подаде оставката, ще разберем, дали поне думите му имат някаква тежест за него самия. Както и да е с Кирилов или без Кирилов, подписът на председателя на Съвета на ЕС е поставен под документ, в който пише: "в рамките на този механизъм, Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа в България и борбата с корупцията".

Тя комисията я наблюдава корупцията в България вече 13 години, но докога ще я наблюдаваме ние. Всяка сутрин в 8.00 ч.? Или през ден, или докато се опитаме да преброим нулите на някой хвърчащ лист или хвърчаща салфетка, за да видим кой на кого осигурява пълен съпорт. Съпорт е чужда дума, която значи подкрепа. Съпорт даже звуци брюкселски. Само че е много далеч от брюкселските стандарти. Пълен съпорт няма кой да осигурява, където има действащи институции", попита още Зарков.

Корупцията в България изправя Брюксел пред дилема

През последните 11 години България е обект на специален мониторинг за прилагането на принципите на правотата държава. Корупцията в стра...

Според него правителството и мнозинството са напълно неспособно да реши проблемите.

Отговорът на ГЕРБ

"Невярна е интерпретацията, че мониторингът остава", реагира председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в изявление пред медиите в парламента.

Тя обясни, че страната ни е получила преди време последния си доклад, а новината от Брюксел не третира него, а механизмът за върховенството на закона, който все още не е създаден и който ще се отнася до всички страни-членки на ЕС.

"Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество. Няма промяна на позицията на ЕК изпълнението на поетите от нас ангажименти. Ще ви призовем г-н Зарков - четете!", репликира Дариткова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика