Българските евродепутати не виждат причини за оптимизъм за Урсула фон дер Лайен

4592
Българските евродепутати не виждат причини за оптимизъм за Урсула фон дер Лайен
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

В понеделник, 15 юли, по въпроса дали да подкрепят за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще заседава групата "Обнови Европа". В средите на семейството на Европейската народна партия (ЕНП), която я подкрепя, има колебания (бел. ред. - например Радан Кънев обяви, че не е съгласен да се жертва борбата за върховенство на правото, за да може управленията в България, Румъния, Унгария и Полша да са доволни и да подкрепят германката), а от групата на "Социалистите и демократите" (ПЕС), които още нямат решение, предлагат изборът да бъде отложен.

Непредвидимостта се очертава като основна характеристика за новия Европарламент и главно предизвикателство на нашите евродепутати. Потвърждение за очертаващите се неочаквани компромиси в европолитиката е изборът на председател на Европейската комисия. Дали ще бъде подкрепена Урсула фон дер Лайен за поста коментираха пред Actualno.com български евродепутати, непосредствено преди първия им дебат, организиран от Бюрото на Европейския парламент у нас.

"Трудно ще може да бъде прокарана нейната кандидатура", сподели пред Actualno.com евродепутатът от групата на социалистите и демократите Петър Витанов. "Все по-трудно ми е да си я представя в тази роля, защото тя успя да даде допълнителен аргумент за тези, които не възнамеряваха да я подкрепят и разколеба онези, които имаха първоначално намерение да я подкрепят", каза той. Витанов сподели, че персонално е разочарован от отпадането на досегашната система на "водещите кандидати" за главните постове в европейските институции. "Тази система допринесе за интереса към евроизборите в редица страни, торпилирането й беше неудовлетворително", коментира той и предположи, че в групата на ПЕС по-скоро ще има разединение дали кандидатурата на фон дер Лайен да бъде приета. Според него би било по-добре изборът ѝ да бъде отложен за есента.

Отлагането на избора, според Илхан Кючюк от групата "Обнови Европа", не е добър вариант. Това ще доведе до тежка институционална криза, опасява се той. "Видяхме, че трите институции – Съвет, Комисия и ЕП, не подходиха с идеята да има тежък институционален сблъсък, а напротив – опитаха се да разрешат въпроса колкото е възможно по-бързо и по възможно най-демократичен начин", посочи той. "Създаде се усещането, че въпросът се решава по безпринципен начин – на тъмно и само от няколко държави, но не е съвсем така, защото всяка държава в ЕП и във всички европейски институции има право на глас и въпросът е как го изразяват и колко категорично", добави Кючук.

Той е категоричен, че Урсула фон дер Лайен не е най-лошият кандидат за председател на ЕК и като нейни предимства изтъкна, че има задълбочени познания в сферата като външната политика, интеграцията и добре познава въпросите на миграцията.

Неподготвена и неубедителна, Фон дер Лайен не успя да спечели подкрепа от евродепутатите

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се сблъска с вълна от скептицизъм при изслушванията си с еврод...

"Да, има своите пропуски и ние имаме своите очаквания към нея - да изрази по-категорична визия по отношение на данъчната политика на ЕС и как ЕС ще се превърне в конкурентен фактор на САЩ, Китай и други големи държави", посочи още Кючук и подчерта, че по тези въпроси трябва да продължи разговор с нея. Той съобщи, че в понеделник групата на "Обнови Европа" ще заседава и предстои да вземе категорично решение дали ще я подкрепи. "Европейските граждани са категорични – искат да живеят в ЕС, но не го харесват в този вид и го искат реформиран. Този демократичен дефицит трябва да бъде запълнен и ние очакваме механизъм от нея как да бъде запълнен", заяви още Кючук по отношение на кандидатурата на фон дер Лайен.

Категорична подкрепа за нея изказа Аександър Йорданов, също от ЕНП. "Аз лично я подкрепям и се надявам групата на ЕНП да бъде единна и да подкрепи германския министър на отбраната за този висок пост, но очаквам и колегите от другите групи, особено българските евродепутати да я подкрепят", заяви той.

В коментар за Actualno.com, Асим Адемов, също от ЕНП, отбеляза, че ѝ се възхищава като жена, родила 7 деца и направила кариера в Германия, но е сравнително непозната в средите на Европейския парламент. "Имахме среща в групата на ЕНП – направи ми добро впечатление, но подочуваме че може да има проблеми и да не бъде избрана", добави той.

Политиката на компромисите и прагът за съгласие

"В турболентни времена се намира Европа и ЕС сякаш не знае каква посока да избере", коментира Петър Витанов. "Затвърждаването на европейската интеграция за мен е основното предизвикателство пред ЕС и необходимостта от недопускане на разслояване, на размиване на функциите, на връщане на национализма в Европа. Според мен това е основното предизвикателство", заяви пред Actualno.com той. Помолен да очертае предварителните граници за компромисите, той бе категоричен: "Имаме граници по отношение на нашето виждане за ролята на ЕС, включително в европейското общество и според мен с това не бива да правим никакви компромиси".

България е без представители в ключови комисии в Европарламента

България изпадна от ключови комисии в новия Европейски парламент, като в същото време не получи и нито една ръководна позиция в институ...

Асим Адемов също отбеляза, че в новата ситуация непредвидимостта е доста висока. "Групите в ЕП са доста фрагментирани. Преди ЕНП и социалистите правеха мнозинства и можеше по-лесно да се намери компромис и да управляват заедно, но оттук нататък това е невъзможно, защото и двете групи намаляха като бройка и трябват поне още две групи, т.е. необходими са четири групи, за да се формира мнозинство и да се вземат решения. Когато четири отделни интереса се сблъскат трудно се прави компромис. Явно политиката оттук насетне ще е политика на компромисите", коментира пред Actualno.com Адемов.

"Основното предизвикателство ще е непредвидимостта и постигането на полезни решения, защото сме твърде разнопосочни – ЕНП, социалистите, зелените, либералите", добави евродепутатът от ЕНП.

Запитан дали има предварителен за евентуални компромиси, Адемов отбеляза, че ЕНП вече е направила много сериозен компромис, който определи като "почти до границата" - "отказахме се от нашия кандидат за поста председател на ЕК Манфред Вебер". По думите му, "бяха погазени основни демократични правила – спечелилата изборите партия да посочи своите кандидати за ръководители, какъвто е демократичния принцип".

"Ние преди кампанията направихме вътрешни избори, които спечели г-н Вебер, яви се като наш водещ кандидат и много хора не само от десни парти в различните страни гласуваха за него, но изведнъж се наложи големият компромис да се откажем от него, което не се посреща никак добре в нашата група". В дискусията той определи ситуацията като парадоксална: "Тези, които загубиха изборите, поискаха да ги спечелят на масата на преговорите и основана водеща фигура в тези преговори беше френският президент, който загуби изборите във Франция и неговите депутати членуват в третата по големина политическа група в ЕП. Не беше редно по този начин да отстранят нашия водещ кандидат, от който се наложи да се откажем".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика