Данаил Кирилов не пое отговорност за разследването на "тримата големи"

3086
Данаил Кирилов не пое отговорност за разследването на "тримата големи"
Снимка: БГНЕС

Има еднакъв "правен риск" за водене на разследване както срещу главния прокурор, така и срещу председателите на върховните съдилища. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти преди откриването на кръгла маса. Тя се провежда по повод изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по групата дела С.З. срещу България и Колеви срещу България. Също така засяга засяга в цялост проблема за неефективното наказателно производство в България и липсата на гаранции за независимо наказателно разследване срещу главния прокурор.

Кирилов каза, че не иска да влиза в спор и за това кой иска въвеждане на механизъм в закона, който да позволява разследване срещу "тримата големи" в съдебната власт – главния прокурор и председателите на Върховния касационен (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), а не само срещу главния прокурор. Нека съобразим Конституцията, където в частта "Съдебна власт" статутът на тримата големи винаги е бил равноустановен, каза още правосъдният министър.

Данаил Кирилов обвини чиновниците за партийните субсидии, защити и статута на Цацаров

Понеже моделът на получаване на субсидии повече от 10 години е бил такъв, то сигурно е останало убеждение в служителите как да се изчис...

Той подчерта, че в неговото предложение е предвиден режим за тримата големи, който подлежи на дебат. След като всички заинтересовани страни изразят становището си по въпроса, парламентът трябва да вземе окончателното решение дали този режим ще бъде и за тримата заедно или само за главния прокурор.

Кирилов изрази мнение, че какъвто е правният риск за водене на разследване спрямо главния прокурор, такъв трябва да е и спрямо председателите на ВКС и ВАС. Той се аргументира с факта, че не е лесно един първоинстационен съдия да постанови осъдителна присъда срещу началника си - председател на върховен съд.

"За нас е важно да докажем пред партньорите си висок стандарт и сериозност на вътрешния режим за готовност да се изпълняват тези решения, защото бихме искали да бъдем равен, пълноправен член на ЕС и се надявам нашите партньори да ни зачетат за такъв", добави министърът на правосъдието.

Причината за изявлението бе фактът, че миналата седмица Кирилов представи публично проекта си за законодателни промени, които позволяват разследване на "тримата големи", като обясни, че отговаря на изискванията в докладите на Европейската комисия и препоръките, отправени в тях.

Предложение с много спирачки срещу евентуална присъда на някой от "тримата големи"

Главният прокурор, както и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) (бел. ред. - т.е. т.н...

В същото време от Комитета на министрите, отговарящ за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), заявиха ден по-рано в официално съобщение, че комитетът "не е поставял изискване за промяна на процедурата за освобождаване от длъжност (или за разследване) на председателите на върховните съдилища на България".

Проектът за промени в закона на Кирилов бе посрещнат с критики и от други десет неправителствени организации малко след като бе обявен публично. Според неправителствените организации няма нужда от специален ред за разследване на председателите на върховните съдилища, тъй като начинът, по който се образува наказателно производство срещу тях можел да се превърне в сплашващо влияние върху съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика