ДБ биха участвали в разговори за правителство на "Има такъв народ"

3799
ДБ биха участвали в разговори за правителство на "Има такъв народ"
Снимка: БГНЕС

„Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери представителството в парламента. Отреди ви важна роля в общия политически ред в страната”. Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на”Демократична България”, които участваха в консултациите за съставяне на правителство.„Вие сте единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията", отбеляза още той. 

„Изправени сме пред редица предизвикателства, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави най-скоро оперативно и отговорно правителство”, каза президентът.

„Знам, че имате амбициозни предложения за промени. Вие сте и единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията, който все още не може да достигне до пленарна зала”, допълни още Радев.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че всички носят отговорността да разчетат вота на избирателите. "България е изправена пред три кризи едновременно - здравна, икономическа и тази на държавността. Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което слиза от сцената. Тук става дума за едно управление, което е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката конституционална криза. Ние трябва да съумеем не просто да приключиим 10-годишното управление на Борисов, но и да видим тези предпоставки, които са направили възможна тази проблематика, за да можем да намерим трайно решение", заяви той.

"Демократична България" има амбициозна визия за решаването и на трите кризи. Считаме, че здавата основа, на която трябва да се подходи на първо място, е волята на избирателите. Ние сме политическа сила във възход, но избирателят ни отреди пето място и не считаме, че трябва да сме първостепенна част за съставяне на правителство и да ни бъде връчен мандат. Мнозинството от български граждани гласуваха против поредно управление на ГЕРБ. Възложиха се надежди на "Има такъв народ" и ако бъдем потърсени за разговори, ще подходим изключително отговорно към тези разговори, като отговорно ще обсъдим както състава, така и програмата и мнозинството на управление", обясни Христо Иванов.

Ще влезем в отговорни и конструктивни разговори с "Има такъв народ" по това, какво биха предложили като управление. Не говорим за поставяне на условия.

"Когато говорим за подкрепа е много важно да отчитаме, че става дума за стабилна подкрепа в Народното събрание за реализиране на определени политики", каза още той.

"От една страна трябва да гледаме дългосрочно на големите предизвикателства, от друга страна трябва да си дадем сметка, че ако вървим към едни бързи предсрочни избори, трябва да сменим дневния ред, за да направим всичко възможно, за да отидем към едни още по-честни и прозрачни избори. Затова и сме готови с промени в Изборния кодекс", добави Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com