Декларация на НАТО срещу Русия - какво подкрепи Румен Радев

8947
Декларация на НАТО срещу Русия - какво подкрепи Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът на България Румен Радев е подкрепил декларация на срещата Б9 на страните от Източноевропейското партньорство на НАТО, с която се заклеймяват "саботажите" на Русия на територията на страни от алианса. Вчера (11 май) Радев беше атакуван от зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, че е скрил декларацията, а отношението му към Алианса и към Русия беше окачествено като "безпринципно" бившия външен министър Екатерина Захариева.

След срещата на президентите на страните от формата Б9, беше публикувана декларацията, която цитира конкретно взривовете в Чехия през 2014 г. и подобните в България, за които прокуратурата ни говори официално наскоро.

Форматът Б9 обединява девет страни от НАТО — България, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Срещата на Б9 се състоя в Букурещ, като официални домакини бяха президентите на Румъния Клаус Йоханис и на Полша Анджей Дуда. Във форума се включи и президентът на САЩ Джо Байдън по видеовръзка. Видеоконферентно в срещата се включи и президентът Радев.

Участието му във формата Б9 не бе обявено предварително. В публикуваното по-късно в понеделник съобщение на сайта на президентската администрация не се споменава нито думата "Русия", не става дума и за осъждането на "саботажите" на българска територия.

Офицалната декларация от срещата в Букурещ е публикувана на сайта на румънския президент Клаус Йоханис.

Ето какво се казва в т.4 на декларацията:

"НАТО е изправена пред различни заплахи и предизвикателства, произтичащи от всички стратегически насоки. Агресивните действия на Русия и натрупването на военни сили в непосредствена близост до НАТО, включително неотдавнашната ескалация в Черно море, по украинските граници и в незаконно анексирания Крим, както и нейните агресивни хибридни дейности, продължават да застрашават евроатлантическата сигурност и оспорват международния ред, основан на правила.

Осъждаме руските актове на саботаж на територията на Алианса, както е видно от експлозиите на склада с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушение на международното право. Освен това изразяваме загриженост относно съобщения за подобен модел на поведение на територията на България, както се вижда от съобщението за продължаващото разследване в София. Ние сме напълно солидарни с нашите съюзници, Чехия и Република България".

"Възраждане" с няколко остри въпроса към Румен Радев заради антируска декларация

На 10 май 2021 г. Румен Радев и президентите на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия са провели среща в п...

В публикуваното по-късно съобщение от президентството се говори за "общия ангажимент за модернизация" и за "политиката на "отворени врати" на НАТО".

В декларацията от срещата обаче се говори за "агресивните действия на Русия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО", осъждат се действията в Чехия и България.

В т.5 на декларацията се казва следното:

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно".

Пълния текст на декларацията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com