"Демократична България" ще сезира ЕК и Сметната палата за концесията на "Летище София"(ВИДЕО)

7077
"Демократична България" ще сезира ЕК и Сметната палата за концесията на "Летище София"(ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

На първото си заседание правителството на Бойко Борисов е на път да вземе скандално решение. Това казаха във видеообръщение във Фейсбук Христо Иванов и Ивайло Мирчев, лидери на "Да, България", част от обединението "Демократична България".

Преди седмици, още в началото на март казахме, че министерският съвет се готви да разсрочи плащанията по концесията на "Летище София". Оправданието за това е ковид кризата и икономическите затруднения. Факт е, че това създава затруднения на летищните оператори, но няма обяснение защо се прави такава щедра остъпка. На практика отстъпката е за половин милиард лева, това е общата сума на вноските, които се разсрочват така, че концесионерът ще започне да плаща след 25 години. Тогава тези пари ще бъдат много по-малко. Няма обяснение защо се прави такава щедра отстъпка. В България има още две летища с чужд оператор, Варна и Бургас. Отстъпката на правителството за концесионната такса е една година, за разлика от София, където е 10 години.

Концесионерът на Летище София потвърди ангажимента си

В официалното становище на консорциум SOF Connect - концесионерът на Летище София, във връзка с последните твърдения в медиите, се казв...

За това може да има две обяснения. Едното е, като погледнем историята на тази сделка, понеже в крайна сметка не е ясно кой стои зад нея, че зас нея стои някой, който е много близък до Борисов и затова получава ексклузивно ВИП корупционно обслужване. Има всички белези затова, като започнем от изключително важните въпроси защо беше избрана точно тази оферта и как така се оказа, че КЗК и други държавни ведомства си счупиха краката да дадат всички възможни одобрения и разрешения за нейното прокарване. И сега този баснословна щедрост от страна на държавата за наша сметка, разбира се. По наша информация, не можем да го докажем, но зад тази сделка стои Домусчиев и този пас е към него, защото е близък с Борисов. Може да има и друго обяснение, но интересното е, че то не се дава.Междувременно намерихме интересни документи, които вчера публикувахме, които показват, че днес се взима решение тези половин милиард лева да бъдат отложени, да не се плащат 10 години, а да започнат да се изплащат едва след 25 години.Второто, което публикувахме, е становището на Европейската комисия, където ясно, на български и английски е написано, че комисията не вижда държавна помощ, но на база на предоставената от българското правителство информация, а не на база на проучване на самата ЕК. И правителството ще се опита на базата на това предварително становище на ЕК да вземе решение, с което да отложи тези половин милиард лева да започнат за се изплащат едва след 25 години. Призовахме МС да не взема това решение без да даде изчерпателно обяснение за неговата икономическа обосновка.

Това, което ние ще направим е, че след като нашите призиви да не се взима това решение не бяха чути, ние първо ще сезираме ЕК с допълнителна информация, след като имаме съмнение до каква степен на нея й е представена цялата картина в сравнение с другите летищни оператори и концесионери на други летища в България. Ще поискаме ЕК да провери изцяло и пълноценно за непозволена държавна помощ. Освен това в Народното събрание ще поискаме пълен одит на Сметната палата. Ще искаме пълна прозрачност от така да се каже крайния бенефициент, до всички решения, които са взети. Нека ГЕРБ, Борисов и Росен Желязков да си защитят действията. Ако има с какво да ги защитят, прекрасно, ако не, това ще бъде поредната корупционна далавера, казаха Христо Иванов и Ивайло Мирчев.

Припомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички представени в новото Народно събрание партии и коалиции да спрат плановете на ГЕРБ за "Летище София".

Христо Иванов: Летище София е поредният кладенец, в който изтичат нашите пари

Българксата държава се отказва от половин милиард лева от името на народа. Тези пари отдиоха в поредния кладенец, в който изтичат нашит...

Още: Нинова с призив към Слави, Христо Иванов и Манолова: Да спрем плановете на ГЕРБ за "Летище София"

Желязков: От концесията на летище София има само ползи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика