Държавата поема още дълг заради F-16

5911
Държавата поема още дълг заради F-16
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството ще емитира още 200 млн. лева нов дълг под формата на 20-годишни облигации. Това става ясно от съобщение за аукциона на сайта на БНБ.

Емисията е втората, след като преди малко над половин месец вече беше поет дълг от 300 млн. лева, а първоначално беше обявено, че се целим в 400 млн. лева. В обявлението на сегашния търг е посочена лихва от 1,5%. Толкова беше лихвата и за 20-годишните държавни ценни книжа (ДЦК), с които набрахме 100 млн. лева. Сега търгът е изцяло за 20-годишни ДЦК.

Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа международните договори за изтребителите F-16 на обща стойност 1 256 153 980 щатск...

Междувременно от Министерския съвет оповестиха официално, че ще има извънредно заседание точно заради сделката за F-16. На това заседание ще се гледа предложение за изменение на Закона за държавния бюджет. Официалната информация гласи: "Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС".

Reuters цитира финансовия министър Владислав Горанов, който казал, че заради сделката бюджетният дефицит за 2019 година ще бъде увеличен четворно - вместо заложените 0,5%, той ще стане 2%. Мнението на Горанов е, че "това еднократно усилие няма да доведе до сериозно нарушаване на фискалната дисциплина".

На редовното си заседание тази седмица кабинетът реши да одобри сделката за 8 изтребителя F-16, но тя трябва да бъде одобрена и от парламента. Цената е 1,256 млрд. долара, като САЩ ще поемат 60 млн. долара от тях. Това са парите за приспособяване на авиобазата "Граф Игнатиево", която трябва да приеме самолетите. Общата стойност на ремонта на базата, в която в момента са базирани изтребителите МиГ-29, ще е около 100 млн. лв. Освен хангари за новите изтребители, в нея ще бъдат направени закрити стоянки за техническо обслужване на F-16, както и чисто нова противопожарна система на цялата авиобаза. Като част от сделката в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове, стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов.

Какво точно купуваме според правителството - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика