Екатерина Захариева: Ясно е, че е тази антибългарска кампания ще продължи

6059
Екатерина Захариева: Ясно е, че е тази антибългарска кампания ще продължи
Снимка: МВнР

"Съвместната историческа комисия вече заседава повече от година. Има постигнат напредък по темите за св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и др. Основното разковниче на проблемите със Северна Македония е личността на Гоце Делчев. Ние искаме единствено истината. Гоце Делчев много пъти е казвал и писал, че е българин. След 1944 година едно от най-големите предателства на БКП спрямо България е отказът македонците да бъдат признати за българи. Това става под натиска на Сталин и Тито. Точно тогава костите на Гоце Делчев са върнати в Македония и цялата теория за държавността на Македония се гради около Гоце Делчев." Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за bTV.

По думите ѝ "България няма никаква претенции за историята на Северна Македония след 1944 година, но те трябва да спрат да лъжат децата си и да ги възпитават във фалшив национализъм. Трудно е, но мисля, че вървим в правилна посока. След подписването на Договора за приятелство са направени много неща. В този договор има много ясни условия. Ние искаме тези условия да се спазват. Това, че Македония е започнала преговори с ЕС не е означава край."

Захариева залага на истината в отношенията със Скопие, без директно да каже каква е истината

Нашата оценка е, че в политическата част на отношенията на България и Северна Македония има съществен напредък. Това заяви българският ...

"Аз винаги съм им казвала, че трябва да спазват условията и да пишат истината в учебниците. Никога не сме очаквали да бъде лесно, но в Македония трябва да кажат истината. Ние не искаме да променяме историята на Македония, а просто да се каже истината. Не може да се пишат лъжи в учебниците. Гоце Делчев се е писал, че е български революционен деец. Няма какво повече да коментираме. Ясно е, че е тази антибългарска кампания ще продължи, но ако македонците искат да бъдат в ЕС, първо трябва да бъдат европейци. Ние просто искаме да се казва истината", категорична беше Захариева.

"Аз не одобрявам оценката на Холандия. Проблемът е, че в момента Шенген не работи и за реформи в Шенген се говори отдавна. Ние работим и постигаме успехи в борбата с корупцията. Ние си знаем къде са проблемите ни и сме фокусирани върху тях. Няма нужда някой да ни ги казва отвън, за да се случва нещо. Г-жа Корнелия Нинова изговори много неверни неща. Този доклад беше за всички държави в ЕС и показваше къде още може да се положат усилия. Ние много добре знаем проблемите си и ги решаваме", допълни още Екатерина Захариева.

"Дали ще има промени в кабинета и в ГЕРБ може да каже само премиерът Бойко Борисов. Промените в едно правителство и партия са нещо напълно нормално. Мисля, че сме близо до договорка за изтребителите F-16. Цената, която се споменава в медиите, не е крайната. Тепърва предстоят още преговори. Процедурата в САЩ е много по-различна отколкото в България. Българските летци заслужават най-доброто и аз съм убедена, че ще го получат", коментира още външният министър.

По думите ѝ "в България нямаме регистрирани бойци, които са се сражавали в Сирия или Ирак на страната на "Ислямска държава". Това, че ИД е разгромена не означава, че битката е спечелена. Всички трябва да бъдем много внимателни".

Според Захариева българите в Украйна имат гарантирано изучаване на майчиния език

"Административно-териториалната реформа в Украйна няма да разпокъса българската общност в страната. „Към момента е гарантирано из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика