Гешев: Няма да се извинявам

5660
Гешев: Няма да се извинявам
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера. Това обяви Иван Гешев, който преди дни беше преизбран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор, по повод призива да се извини на съдия Атанаска Дишева, предава БГНЕС.

По време на заседанието на ВСС за прегласуването на кандидатурата на Гешев Дишева се оплака пред колегите си от ВСС, че кандидатът за нов главен прокурор ѝ казал: „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред Вас стои блестяща политическа кариера. От Вас ще излезе прекрасен общински съветник”. Според съдия Дишева това е препратка към случилото се с бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов - припомнете си в този материал как той напусна съдебната система. Атанаска Дишева е една от четиримата, гласували против избора на Иван Гешев за главен прокурор, припомня бТВ.

Глас от прокуратурата - имаше инспириран уличен натиск срещу избора на Иван Гешев

За пръв път се проведе толкова прозрачна процедура за избор на главен прокурор. Това заяви Владимир Николов, член на УС на прокурорите....

В отворено писмо 64-ма съдии от цялата страната изразиха възмущение от поведението на избрания за главен прокурор и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. И настояха за дисциплинарно производство срещу Гешев заради отправяне на заплаха към Дишева.

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите призоваха да бъдат прекратени опитите за политически натиск във връзка с избора на следващ главен прокурор и призоваха за завършване на процедурата при спазване на Конституцията и законите на България. Двете магистратски организации излязоха със специални декларации, в които препотвърдиха подкрепата си за избрания за обвинител номер едно Иван Гешев.

По-рано днес Владимир Николов, член на УС на прокурорите, заяви пред БНТ: "За мен коментарите за натиск са необясними. Считам, че трябва да бъде зачетено мнението на стотиците прокурори и следователи като професионалисти. Ние зачитаме и уважаваме срещуположното мнение", обясни Николов, който напомни, че Прокурорската колегия на ВСС единодушно подкрепи Гешев.

Николов добави и, че било много лесно "анонимно" да се мятат яйца и кофички с кисело мляко по сградата на ВСС. Той видя "недостойна кампания" и "инспириране на уличен натиск".

Атанаска Дишева: Думите на Иван Гешев към мен бяха заплаха

Усещането ми от думите на г-н Гешев към мен бе за заплаха. Начинът, по който беше направено изказването му, препратката бе недвусмислен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com