Христо Иванов зове депутатите: Бързо разгонете ВСС, за да сменим Гешев

7749
Христо Иванов зове депутатите: Бързо разгонете ВСС, за да сменим Гешев
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Демократична България" и председател на ПГ на ДБ в парламента Христо Иванов призова народните представители от 47-то Народно събрани бързо да разгонят, бързо да разтурят настоящия състав на ВСС, за да сменят бързо главния прокурор Иван Гешев.

Пред БНТ Иванов обясни, че трябва да започнат политическите усилия по формиране на голямо мнозинство от 2/3 в парламента. Изборът на парламентарна квота на ВСС става само с 2/3 от народните представители, за да могат да се случат каквито и да било реформи във Висшия съдебен съвет. 

Христо Иванов: Можем само да се изсмеем на проверката на Цацаров от прокуратурата

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов не вярва в проверката, която прокуратурата ще направи на подалия о...

Според Христо Иванов структурата на ВСС трябва да бъде променена. Управляващите и опозицията признават, че преструктурирането на ВСС е неизбежно, ако искаме да говорим за съдебна реформа и ново доверие в съдебната власт, добави Иванов.

Иванов акцентира, че е допустимо да се запази парламентарна квота и в съдийската колегия на ВСС, но трябва да бъде значително по-малка. Няма прокурорско самоуправление, няма такъв принцип и не може да има какъвто и да било разговор за отчетност на главния прокурор, при положение, че председателства колегия, която е под негово подчинение, допълни той. Трябва да бъде въведено мнозинство на членове на ВСС, избрани от парламента като предпоставка за външен контрол спрямо главния прокурор, каза бившият правосъден министър.

„Реформата е абсолютно безспорна и никой не може да се противопостави на нея“, изтъкна Христо Иванов. 

Той посочи, че в следващите 10 месеца всичко трябва да се направи – изменение в Закона за съдебната власт, което да ликвидира специализираното правосъдие. Трябва да бъде съставена една Временна комисия за обсъждане на необходимите изменения в Конституцията, свързани със съдебната власт, настоя Христо Иванов.

Христо Иванов: Иван Гешев си затваря очите за Пеевски, какво повече ни трябва

Иван Гешев си затваря очите за Пеевски, какво повече ни трябва, за да поискаме оставката му, каза по бТВ лидерът на "Да, България" и де...

Христо Иванов иска още да бъде удължен срокът за избор на нови членове на ВСС. За това Иванов се надява на реформаторски състав на ВСС, които да чистят гнилите ябълки в съдебната система, но и нов истински реформатор на поста главен прокурор. „Това е политически изпит за това дали ще осъзнаят отговорността си като граждани да се отпуши най-накрая темата или ще продължат да бъдат в плен на своите зависимости от статуквото. Това е огромен избор пред ГЕРБ и ДПС, но ако не се случи конституционна промяна означава тежко задълбочаване на конституционната криза“, предупреди той.

Иванов иска и пълен рестарт на Инспектората към ВСС. Председателят на "Да, България" е привърженик на модела да се позволи на съдиите при намалена норма на натовареност да упражняват професиите си. Трябва да се преструктурира ВСС като предпоставка за преструктуриране, но оттам нататък следва неговата модернизация. Гнилите ябълки трябва да си тръгнат от съдебната власт, подчерта Христо Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" в оставка поясни, че президентът Румен Радев по време на речта си след положената клетва за втория мандат, много добре акцентира съдебната реформа, фокусирана върху прокуратурата чрез конституционни промени. Първо трябва да се започне със законите в съдебната реформа, но и с усилията за намиране на конституционно мнозинство, което да реформира в дълбочина прокуратурата, но и да отстрани главния прокурор Иван Гешев, каза още Христо Иванов.

Въпреки подадената от него оставка като съпредседател на "Демократична България", Христо Иванов е готов да остане такъв, ако отново бъде избран. 

Методи Лалов: Изключиха ме от "Да, България", ставам независим съветник

Методи Лалов става независим общински съветник в Столичния общински съвет. Той съобщи, че е бил изключен от "Да, България". "Току-що п...

Още: Христо Иванов: ДБ трябва да е гласът на дързостта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика