Иван Гешев все пак се нави да участва в "калната надпревара" за главен прокурор

6305
Иван Гешев все пак се нави да участва в "калната надпревара" за главен прокурор
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за нов главен прокурор, стана ясно на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), пише в. "24 часа".

Номинацията му е предложена от прокурорската колегия на ВСС, като зад нея стоят всичките ѝ 11 членове, сред които и настоящия главен прокурор Сотир Цацаров. Гешев най-вероятно ще бъде единствената номинация за поста на Цацаров. Поддръжници на Гешев са бившият шеф на Националната следствена служба Евгени Диков, както и прокурорите Пламен Найденов, Калина Чапкънова и Гергана Мурафова.

Иван Гешев няма да участва в "калната надпревара" за главен прокурор

Дори да бъда издигнат нямам намерение да участвам в състезанието за главен прокурор, каза пред журналисти заместник-главният прокурор И...

Той е дал съгласието си да бъде кандидат, заяви Даниела Машева, която представи номинацията му. 

В последните месеци Гешев, който е начело на Специализираната прокуратура, ръководеше редица знакови операции и арести, което го превърна във фаворит за обвинител номер 1 на България. Той многократно повтори, че няма да се кандидатира за поста, тъй като политически партии се намесвали в състезанието за главен прокурор, имало редовни атаки срещу магистрати, а надпреварата започнала да става "кална". Според него в надпреварата се намесват всякакви интереси – на олигарси, политици и журналисти, включително и на председателят на ВКС – Лозан Панов.

49-годишният Гешев е бивш следовател в столичното следствие, впоследствие работи в районната и градската прокуратура на София. От 2016 г. е начело на Специализираната прокуратура, а през последната 1 година е заместник на Сотир Цацаров. Реално кариерата на Гешев е наследствена - а интересни подробности за баща му разкри осъдената на 15 години затвор на първа инстанция бивша зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова, припомнете си ги в този материал!

Че Гешев ще бъде кандидатът се знаеше вече и се говореше сред наблюдателите на процедурата. Но се очакваше да бъде издигнат в последния момент на 29 юли от трима членове на прокурорската колегия. Това обаче щеше да означава, че има възможност други трима прокурори да издигнат и втори кандидат, което е по-лицеприятно провеждане на избор, тъй като щеше да има състезание. Но при така схема нямаше да могат да се съберат задължителните 17 гласа за избора, пише в. "Дневник".

Проверяват Иван Гешев по сигнал на гражданското движение БОЕЦ

От изявление на гражданско сдружение БОЕЦ научаваме, че има реакция на техния сигнал до Висшия съдебен съвет за извършване на проверка ...

За поста беше спрягано и името на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, но той предпочете да остане на работа в Европейския парламент.

Веднага след като новината стана ясно, бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който беше буквално изгонен от ВСС след скандал за състоянието на СРС, коментира във Facebook, че това само показва колко зле е държавата ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика