Кирил Петков: Прокуратурата не работи добре. Пеевски продава имоти за милиони

26332
Кирил Петков: Прокуратурата не работи добре. Пеевски продава имоти за милиони
Снимка: БГНЕС

Радвам се, че разбраха, че сме истински, с истински намерения. Много бих се радвал да има засилен мониторинг за законността в България. Няма как с общи приказки да се брани законност. "На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Виждате, че не работи - точка". Това заяви премиерът Кирил Петков след изслушването си в пред Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент.

Сигурно 20 души са в основата на голямата корупция в България, каза още Петков. За Пеевски и за Магнитски не ме питаха директно, посочи премиерът, но заговори как се работи "по разследванията" и в момента, в който "сме готови" с доказателства, "да излезем". Кирил Петков обаче се съгласи със съждение, че "междувременно Пеевски продава имоти за милиони", въпреки санкциите по американския закон "Магнитски". По думите на премиера обаче не трябва да се правят грешки, да се излиза извън рамките на закона, защото "държавата ще им плати обяда" - това няма да се случи, увери министър-председателят. "Оттук-нататък няма да има човек над закона или някой да ми се обади и да каже: "Този човек не трябва да се пипа", увери Петков.

МВР проверява Делян Пеевски, твърди БОЕЦ

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) към МВР е започнала проверка срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съо...

Той видя като голям проблем "кадруването надолу", визирайки всички нива в дадена служба. За пример той даде службите и конкретно ДАНС – според него, директорът на ДАНС имал желание службата да работи, но под него, на всички нива, никой не бил случаен. Изрично Петков похвали ДАНС как отнели достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров, който ден по-рано подаде оставка като председател на КПКОНПИ. Припомняме, че LIBE изрично постави въпроса с думи на Петков пред "Панорама" за кадрите в ключови правосъдни органи – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

По думите на Петков, евродепутатите разбрали защо се прави реформа в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), защо се действа по определени начини за съдебната реформа. „Хората са достатъчно интелигентни да разберат кога нещо е фалшиво и кога е истинско“, каза той. Петков уточни, че никой не му е искал писмени гаранции за съдебна реформа и борба с корупция.

С Плана за възстановяване и развитие няма над главата на главния прокурор да е само Господ - ще има съдия, който ще може да е временно прокурор и да разследва главния прокурор при нужда. Искаме и главният прокурор да стане администратор, да се промени ролята му, добави премиерът.

Петков помоли всички избиратели на "Продължаваме промяната" да не се разочароват - работим от сутрин до вечер, но е важно в рамките на закона да направим всичко.

Евродоклад за законността в България – за Гешев виновен е комунизмът

Един от най-нетърпящите отлагане приоритети пред България е реформа на силовите структури, на правосъдието и то специално в борбата с к...

Още: Гешев пак се оправда с Испания за "Барселонагейт" и отрече да има имоти извън България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика