Куцкова: Вътрешен човек е пробил системата за разпределение на делата

3548
Куцкова: Вътрешен човек е пробил системата за разпределение на делата
Снимка: БГНЕС

"Ако има пробив в Централизираната система за случайно разпределение на делата, то трябва в това да е замесен вътрешен човек." Това каза за агенция "Фокус"  Нели Куцкова, съдия от Софийския апелативен съд, бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет.

Според нея съучастникът е от съдебната система и евентуално е конкретен разпределящ. Тя обясни, че самата система се задвижва от човек.

"Всяко дело има протокол за разпределение на хартия. В него са имената на всички съдии и този, който е избран да работи по делото. Той слага подписа си, така че, ако теоретично се приеме, че някой е влезнал в системата и е разпределил дело на определен съдия, то трябва да се търси отговорност от този, който си е сложил подписа на листа хартия.", обясни Куцкова.

ВСС прекрати договора с фирмата, поддържаща системата за случайно разпределение на делата

Висшият съдебен съвет реши да прекрати договора си с фирмата, която е обслужвала досега системата за случайно разпределение на делата "...

"На сайта на Съюза на съдиите излезе подробна информация за това как нещата са се развивали хронологически от 2013 г. насам. Там има решения на ВСС, линкове към тях, работни групи и участници. Всичко това се е развивало по времето на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който мощно протежираше сегашният – Иван Гешев. Не знам дали Гешев си дава сметка, че като хвърля бомбастични изявление в публичното пространство, че до сега не е имало никаква защита и има вирус в системата, обвинява бившия главен прокурор в съучастие в посегателството", коментира още тя.

Нели Куцкова допълни, че на днешното заседание председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е настоявал доклада, по който е обвинен да бъде публичен. На публичност обаче са се съгласили едва трима, а останалите, включително главният прокурор Иван Гешев, са били против това. Получава се ситуация, в която обвиняемите искат публичност на доклада, с които са обвинени, а обвинителите са против, констатира съдия Куцкова.

Припомняме, че по-рано Висшият съдебен съвет реши да прекрати договора си с фирмата, която е обслужвала досега системата за случайно разпределение на делата "Смарт Систем 2010". Решението бе взето с голямо мнозинство, с каквото членовете на съдебния съвет приеха и одиторския доклад.

Решението беше взето след дълго закрито заседание, на което бяха изслушани одиторите, натъкнали се на пробив в системата за случайно разпределение на делата. Кадровиците на съдебната власт одобриха и обявяването на обществена поръчка по реда на Закона за обществени поръчки за отстраняване на уязвимостите в системата за разпределение на делата и нейното поддържане. Решено бе още началникът на отдел Информационно обслужване" към ВСС да извърши верификация на IP адресите на централизираната система за случайно разпределение на делата. Решенията бяха взети с над 20 гласа "за" и против трима магистрати, сред които и шефът на ВКС Лозан Панов. Той протестира, че дебатът е бил проведен без да може да бъде чут публично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика