На първо четене: Въвеждането на тол системата се отлага отново

2060
На първо четене: Въвеждането на тол системата се отлага отново
Снимка: iStock

Депутатите подкрепиха на първо четене промените в Закона за пътищата, които предвиждат търговска експлоатация на електронната система за таксуване на тежкотоварни автомобили на база изминато разстояние да бъде отложена.

С оглед осигуряване на възможността за техническо изпитване на тол системата, с предложените изменения се предложи след влизането в сила на съответните текстове, които я касаят, действието на реално таксуване с тол такса да бъде отложено

Хаосът с тол системата продължава да се разраства, твърди депутат

Хаосът с тол системата продължава да се разраства - да отложим въвеждането й за 1 април, за да повярват повече хора на управляващите, ч...

Първоначално бе предвидено тол системата да заработи на 16 август тази година, но от бранша на превозвачите изразиха съмнения относно тарифирането, което принуди управляващите да дадат старт само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за догодина.

Краен срок ще е 1 март 2020 г., но ако тестовете се окажат успешни и бъде постигнат бърз консенсус за обхвата на пътищата и размера на тарифите, системата може да заработи и по-рано.

Със законопроекта се премахва задължението АПИ да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа.

Разисквания

„Законопроектът е логично следствие от конструктивния и градивен диалог с превозвачите през последните няколко месеца“, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който присъстваше на гласуването.

Ненков: ГЕРБ ще остане в историята заради тол системата

ГЕРБ ще остане в историята с това, че е направила тол системата, колкото и на БСП да не им се иска. Това каза народният представител от...

Той отговори на всички критики към системата, изразени през последните месеци. „Ние не изграждаме тол системата за опозицията в парламента, а за всички български граждани“, заяви Нанков. Предпочитаме на понесем всички политически критики, отколкото да внесем сътресение в бранша на превозвачите“, допълни още той.

Николай Нанков бе категоричен, че въвеждането на тол системата няма да се отрази на цените на някои стоки. За функционирането на системата вече е изградено Национално тол управление, където общо 629 служители работят в специално оборудвани помещения – диспечерски пункт, стая за контрол, кол-център и други.

Първоначално в обхвата на системата се очаква да влязат около 6 хил. километра от пътната мрежа на страната, предимно транзитните коридори – магистралите, пътищата от първи клас и частично тези от втори. Специално създаден тол калкулатор пък ще подпомага превозвачите при избора на оптимален маршрут.

Депутатите от БСП отправиха множество критики към управляващите.

Хаосът с тол системата продължава да се разраства - да отложим въвеждането й за 1 април, за да повярват повече хора на управляващите, че идеята им ще се осъществи. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов.

Свиленски: Защо ни излъгахте за тол системата преди година господин Ненков?

„Досега три - четири пъти гледаме тол системата и тук представители на МРРБ нямаше. Най-честият представител беше парламентарният...

„Както виждате на нас ни стана ясно, че дори и на вас вече ви стана ясно как този закон и неговото реално въвеждане в действие, са пълен хаос. Проблемът с вече два пъти отлагания старт на системата, прилича на параван, зад който прозира натиск от интереси и прекрояване на апетитни части от закона.

Няма как да си обясним, още по-малко вие ще обясните, че в 90-ата минута на мача се прокарват поредните промени в закона. Кой ще дръзне да обясни например защо се променя режима на така наречените доставчици на декларирани данни? Уж идеята беше те да подписват договори с АПИ, а сега изведнъж това ще се прави от посредниците между АПИ и потребителя“, поясни още Манол Генов.

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ изтъкна, че повечето опити да се прехвърлят оправданията за поредното закъснение на гърба на неосъществени преговори с превозвачите няма как да бъдат достоверни.

„Повече от ясно е, че поредното забавяне с около 9 месеца, март 2020 г., е изключително и само по вина на държавата“, обясни още Генов. Според него се чуват гласове от „архитектите“ на закона, които си признават, че отлагането е елемент на доста голяма неяснота от нейния обхват и тарифите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика