НС даде правомощия на общински служители, близки до тези на органи на МВР

6916
НС даде правомощия на общински служители, близки до тези на органи на МВР
Снимка: БГНЕС

Общинските служители ще могат да подпомагат осъществяването на административно-наказателната дейност на територията на общината, като изпълняват функционалните си задължения в униформено облекло и отличителни знаци на съответната община, утвърдени от кмета на общината. Това прие парламентът чрез промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация на първо четене.

"За" законопроекта гласуваха 96 народни представители, "Против" -69 и "въздържали се" -4, с което те бяха приети.

БСП: ГЕРБ дава възможност за създаване на силови структури под контрол на кметовете

"Само преди година се опитахте да реализирате този закон и съвсем закономерно срещнахте отпор". Това заяви депутатът от БСП Красимир Ян...

Измененията са внесени от съпредседателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и народния представител от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Емил Христов.

В срок до три месеца след назначаването им, служителите в звеното преминават обучение по специална програма, изготвена от Главна дирекция „Национална полиция“ на Министерство на вътрешните работи.

Дебати

Промените бяха обосновани от депутата от ГЕРБ Емил Христов като допълване и разширяване съществуващите законови възможности за контрол на обществения ред. Според него основен проблем е липсата на адекватни правомощия на общинските служители, което ги принуждава да извършват съвместни проверки с органите на МВР.

"Дори, когато пред очите ни се извършва посегателство пред общинска собственост, единственото, което общинските служители могат да направят е да сигнализират полицейски органи и да чакат пристигането им", уточни още Христов и отчете, че в много от случаите в малките населени места има недостиг на полицейски служители.

Емил Христов: Общинските служители трябва да имат повече правомощия

Законът за местното самоуправление и местната администрация цели да допълни и разшири съществуващите законови възможности за контрол на...

Остри критики към законопроекта отправиха от БСП. В навечерието на местните избори се мъчите да създадете допълнителни лостове за вечно въдворяване на властта си в общините, чрез лични кметски преторианци, подчерта депутатът от БСП Красимир Янков.

По думите му с предложените промени се създава предпоставка за възникване на силови структури под личното разпореждане на кметовете, за налагане с репресивни методи на властовия им капацитет.

Представяте ли си един кмет като Ценко Чоков как би привел в изпълнение този закон.  Зад този закон се прикрива и неспособността да се изпълни предизборното обещание на управляващите за постоянно полицейско присъствие във всяко населено място, атакува депутатът от левицата.

Янков е на мнение, че с него се демонстрира и поредно оттегляне на държавата от функциите й за обезпечаване на сигурността и обществения ред чрез МВР. Този закон ще постави личността на кмета над закона, защото как си представяте примерно, представител на тази структура в ролята на санкциониращ неправилно паркирал кмет, на когото всъщност е пряко подчинен, коментира социалистът.

Не ми се мисли дори каква ще е ролята на тези структури по време на избори, предвид и преобладаващото наличие на кметове от две политически сили, всяка със своята специфика на властови параметри, заяви Красимир Янков.

Предложение: Общински служители да могат да задържат лица до идването на полиция

Общински служители да могат да проверяват самоличност и да задържат лица до идването на органите на реда. Такава идея смятат да прокара...

"Преди време се опитахте да трансформирате една ведомствена структура във второ МВР - имам предвид Военна полиция, залагайки в закон й безконтролни права.

Опитахте и през "Закона за частната охранителна дейност" да създадете особен подход за осигуряване обществения ред и сигурност в страната, който всъщност щеше да ни върне в средата на 90-те години - така нареченото мутренско охранителни време", продължи с критиките червеният депутат.

Това не е нарастване на ролята на местното самоуправление, а механизъм за пълен контрол от управлението по места върху населението, посочи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика