От БСП съзряха завръщане на джендър идеологията, заговориха за падане на правителството

5040
От БСП съзряха завръщане на джендър идеологията, заговориха за падане на правителството
Снимка: БГНЕС

"Бисер Петков бе едно от най-диалогочните лица на ГЕРБ. Беше по-диалогичен с хората, отколкото с факторите в системата. Това беше неговата системна грешка".

Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП За България" Драгомир Стойнев по време на дебатите по рокадите в кабинета и по конкретно по отношение на готвената смяна на Бисер Петков с Деница Сачева като социален министър.

Според него кариерата на Деница Сачева е белязана с някои скандали, свързани с така наречената джендър идеология. "Дали сега в качеството си на социален министър няма да продължи да го прави? Кой ще контролира това след като мнозинството в парламента няма характер и смелост? Джендър идеологията отново се възвръща на политическото поле", коментира Стойнев.

От "Атака" питат дали Деница Сачева подкрепя Закона за социалните услуги и Истанбулската конвенция

Ние от "Атака" ще гласуваме против Деница Сачева за министър, поне докато не отговори дали подкрепя Закона за социалните услуги и Истан...

"Днес обсъждаме отстраняването на един и назначаването на друг социален министър. Поредната рокада във властта за вас е традиция, но за нас е сериозен симптом за блокаж за управленски системи.

Всички знаем кои са проблемите в социалната система - разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, милион и половина пенсии под прага на бедността и провалът на деинституционализацията. Смяната на министър подсказва криза", посочи Стойнев.

"Имаме системен проблем. За три мандата вярно все непълни ГЕРБ не проведе нито една успешна реформа. Нещо повече - вие от ГЕРБ разбихте цели системи. Адиминстративната система я напълнихте с партийно-лоялни некадърници, но се провалихте в електронното правителство", изтъкна още Стойнев.

Той разкритикува и образователната система. "Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме и "Под игото". Тук ще изберем иминистър, за когото не е имало турско робство, а османско присъствие. Т.е. вие сте съгласни с подобна характеристика, уважаеми патриоти", подчерта още Стойнев.

"Ако този пост не бъде приет, правителството е нормално да падне", каза Стойнев за кандидатурата на Деница Сачева.

Майките отиват пред социалното министерство в подкрепа на Бисер Петков

Майки на деца с увреждания организират акция в защита на социалния министър в оставка Бисер Петков, съобщи БНР. Очаква се те да се...

Някой говори силно или вика, когато няма какво да каже. заяви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на изказването на Драгомир Стойнев от БСП.

Винаги ме е дразнило в политиката да бъдеш празнодумец. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" в лично обяснение към Томислав Дончев.

"Разбира се, че в тази зала е имало много страсти, но това е част от демокрацията. Но същото време най ме е дразнило в политиката да бъдеш празнодумец.

Когато се захващаш в проблеми, да не можеш да ги доведеш до края и когато изхарчиш 2 млрд. лв. без да постигнеш абсолютно нищо и след това да избягаш от тези свои задължения", каза Стойнев.

Не ме изненадва оставката на социалния министър, а че цялото правителство не си подава оставка, заяви от своя страна народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков.

Премиерът Борисов: Предлагам Деница Сачева за социален министър (ВИДЕО)

Във вторник ще предложим Деница Сачева за социален министър. Това заяви по време на брифинг премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Ми...

Аз ще говоря тихо. Министър-председателят поиска и прие оставката на социалния министър Бисер Петков. Аргументите - натрупани във времето основания, забавяне на темповете в социалната сфера, каквото и да означава това. Впрочем за оставката на социалния министър винаги има поводи и достатъчно критична маса. Не ме изненадва оставката на министъра на труда и социалната политика, а че цялото правителство не си подава оставка. Икономическата и особено социалната политика на това правителство е катастрофална за държавата", заяви още Гьоков.

"Няма да променим промяната не заради предлаганата личност, заради убедеността ни, че най-големият експерт да сложите, при тази политика, която водите, няма бъдеще за българския народ. Ние сме за друг тип истинска социална политика. Няма да подкрепим промяната, защото след всеки изминал ден България потъва", подчерта още Гьоков.

Няма подкрепим рокадите в кабинета - смяната на министър на принципа "стани да седна" няма да реши проблемите. Това каза народният представител от ДПС и председател на Социална комисия д-р Хасан Адемов.

"Аз ще се опитам за разлика от колегите да говоря по-тихо да кажа нещо по-съществено. Ние категорично не сме съгласни с процедурата по включване на точката от дневния ред. В правилника за организация на дейността на НС е казано, че на извънредно заседание дневният ред се гласува предварително. Дневният ред е гласуван миналата седмица и той включва две точки. Нищо извънредно, нищо чрезвичайно не налага включването на други точки", каза още Адемов.

"Сега няколко думи по същество. Смяната на един министър с друг. Кой от проблемите в социалната политика решава тази кадрова промяна?", попита още Адемов. "Смяната на министъра на принципа "стани да седна" няма да реши нито един от въпросите в социалната сфера. Министър Сачева ще завари същите проблеми, които ги има в министерството. Съвсем скоро към тези проблеми, ще бъдат добавени още други. Социалното разслоение в обществото е това, което дразни всички български граждани", изтъкна Хасан Адемов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика