Отговори ли Иван Гешев на неудобните въпроси в Европарламента? (ВИДЕО)

30593
Отговори ли Иван Гешев на неудобните въпроси в Европарламента? (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Избраният за нов главен прокурор Иван Гешев трябваше да отговаря на въпроси в Европейския парламент за скандала "Апартаментгейт", за процедурата по избора му за главен прокурор и за публикация в сайта за разследваща журналистика "Биволъ", в която се твърди и на база аудиозаписи, че е работил за по-леки присъди на обвиняеми по делото "Недосегаемите". Това стана по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент, в което Гешев участва заедно с първия главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Тежките въпроси му зададоха депутатките Рамона Стругариу от Румъния, член на групата "Обнови Европа" и ирландката Клеър Дейли, (Европейска обединена левица) която намери за присъствието на Гешев за "уронващо авторитета на комисията, освен ако не даде ясни отговори на питанията". Предлагаме ви точни нередактирани цитати и на въпросите, и на отговорите на Гешев. Всеки, който има търпението да гледа около 15 минути от ТОВА ВИДЕО (17:44:15- 18:03:10), може да прецени доколко убедителен е Гешев.

Евродепутати питаха Гешев за корупцията у нас с фокус "Апартаментгейт"

Българите сме една от най-старите държави на Европа. Имаме много положителни качества, но и някои лоши. Пред Европарламента показахме н...

Рамона Стругариу:

"Имам два въпроса към г-н Гешев, нашия гост от България, главния прокурор на Република България. Първият ми въпрос се отнася към така наречения "Апартаментгейт", скандалът с апартаментите. Много широко беше отразен този случай в медиите в България. Става дума за закупуване на недвижима собственост на цени под пазарните. Става дума в случая за средства с неясен произход. Главният прокурор на България започна разследване по тези случаи, но все още няма резултати. Как вървят тези разследвания в България, има ли пряка връзка или изобщо някаква връзка г-н Гешев с тези разследвания? Другият ми въпрос се отнася до случай от 2018 година. През 2018 година наш колега, г-н Радев отпътува до Либия заедно с много известен търговец на оръжие, както и с бизнесмена Димитър Борисов. Длъжностни лица от либийското министерство на транспорта също са участвали в разговорите с тях, предложили са 4,5 милиона евро срещу освобождаването на отвлечен либийски танкер. Какво можете да кажете по този въпрос? Работи ли се по този въпрос в рамките на борбата с корупцията в България?“

Клеър Дейли:

"Смятам че борбата с корупцията е от огромно значение за нашите граждани. България пада надолу в Индекса за прозрачност и корупция, въпреки че има съответните структури. Тогава не може ли да се счита, чеподобни изрази на ангажиране в корупцията всъщност нарушават имиджа на страната. Ние трябва да си дадем сметка, че и присъствието на г-н Гешев предизвиква сериозни безпокойства сред нас, включително и със скандала "Апартаментгейт". Искам да чуя неговото мнение и по други скандали, когато той е бил заместник главен прокурор, за групата на "Недосегаемите", на тези, които са свързани със сериозни измами, така както и договаряния в съдебния процес, в резултат на които присъдите са били много по-леки. Нека да чуем и за "Апартаментгейт" и затова как е бил избран за главен прокурор на фона на много бурни протести от страта на гражданите. Всъщност авторитета на нашето заседание доста се подрива с вашето присъствие тук, освен ако не чуем ясни отговори от вас".

Иван Гешев:

Прокуратурата проверява Иван Гешев по сигнал, за който вече каза, че не отговаря на истината

Прокуратурата е започнала проверка срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Причината са записи, публикувани от разсле...

"Аз ще започна с един отговор на един въпрос, въпреки че беше адресиран до ителианския колега. Моят отговор и отговорът на българската прокуратура кой е един от ефективните способи за противодействие на трансграничната престъпност, е кратък. Един от възможните пътища, който ние смятаме да използваме ефективно, това е директният контакт между правоприлагащите органи. Както казах, ние имаме конкретни споразумения и в, и извън Европейския съюз. Това, което мога да кажа въз основа на опита си над 25 години вече като следовател и прокурор, е, че директния контакт между магистрати от различни страни и в, и извън Европейския съюз помага за по-голяма бързина, за по-голяма ефективност, разбира се при спазване на съответните законови разпоредби и стъпвайки на доверие. Защото доверието се изгражда трудно и се губи лесно. Това е един от възможните отговори на този въпрос. Сега ще мина на другите въпроси. Ще започна отзад напред.

По въпроса за корупцията чух, че ,в смисъл се увеличава, поне така разбрах от въпроса на една колежка тук. Ще кажа категорично няколко неща: Това... някои от въпросите, които чух, явно почиват на невярна информация и съм категоричен, че това е така. Ако говорим за България, само за последните 4 години са замразени активи от престъпна дейност на над 2 милиарда лева. Това е над 1 милиард евро. И са предявени искове за над 3 милиарда лева, това е над милиард и 500 милиона евро. Аз смятам, че това са резултати, с които може да се гордее която и да е европейска страна в тази насока. Ще кажа и още нещо, понеже стана въпрос, но това по-скоро е констатация как съм избран като главен прокурор. Това едва ли интересува Европейския парламент толкова, но ще кажа, че съм избран в процедура, която е без аналог в Европейския съюз, в хода на десетчасово изслушване, което се предава по националната телевизия на България. И в хода на което поне отговорих на 150 въпроса, писмени, устни, всякакви. Така че това е как съм избран... да, имаше протести.. а... казаха "масови", доколкото чух, не бих могъл да се съглася с тази теза.

За мен е ясно, че зад голяма част от тези протести са засегнати интереси от работата на прокуратурата в последните няколко години и аз ги възприемам като нещо нормално. Ако няма недоволни от работата на прокуратурата, за мен това означава само едно – че тя не си върши работата. В последните няколко години в България има много сериозен напредък в тази насока. Бяха повдигнати обвинения, за информация на всички, които присъстват тук, срещу хора, които никой не си е помислял, в периода след падането на Берлинската страна, едни от най-богатите хора в България. Понеже се цитира някое конкретно дело, по което съм работил, да това е така, но явно отново информацията е неправилна, възпроизвежда се информация, която е по-скоро спекулативна и дълбоко невярна. Тя многократно беше възпроизвеждана по време на изслушването, за което стана въпрос, подробно съм обяснил на живо по българската национална телевизия за какво става въпрос, а то е, че за това дело, за всички хора за които бяха събрани доказателства, постанови присъди българския съд.

Ще се върна на въпроса с така наречения случай "Апартаментгейт", който беше създаден в България. Тук става въпрос основно за няколко десетки случая за проверки за продажби на имоти под цени... пазарните, така се твърди. Тук ще кажа няколко неща. Борбата с корупцията не е задължение само на една институция или на една държава. Това е моето дълбоко разбиране. Борбата с корупцията, освен от съдебната власт, зависи и от много други институции. В този случай, освен прокуратурата, което е нейно законово задължение, работят и няколко други институции, включително данъчните служби, Комисията за противодействие на корупцията и други. По всички тях се работи активно и съм сигурен, че по някои от тях ще има резултати. Но трябва да ни е ясно, че не всичко извършено, както и да изглежда отстрани и как е предадено медийно, не всичко извършено осъществява състав на престъпление. И не всяко престъпление може да бъде доказано. Може да става въпрос за нарушение, може да става въпрос за административно нарушение, може да става въпрос и за нарушение на морални норми. Но по този случай категорично мога да заявя, специално прокурата работи много активно и спазва българския закон. И това, което трябва да кажа, е, че в България, а така е и в целия Европейски съюз, отделните процесуални решения се взимат от конкретен прокурор, който наблюдава съответния случай, в съответствие със закона, вътрешното убеждение и в съответствие на доказателствата в конкретния случай.

Въпросът... мисля че за господин Радев тук беше зададен въпрос, това е казус, по който има гражданско правни дела в България, има и наказателно дело за фалшификация на документи. По този случай, поне доколкото на мен ми е известно, българската прокуратура няма никакви доказателства за осъществени незаконни действия от..., говоря за господин Радев. А той е ваш колега, ако имате въпроси как и къде пътува, можете да му го зададете директно, сигурен съм, че той ще ви отговори. Отделно, ако разполагате с някакви доказателства за извършени престъпления от когото и да е, българската прокуратура с удоволствие ще приеме тази информация и ще проведе разследване в рамките на закона, на българския закон при спазване на всички европейски изисквания. Благодаря ви".

"Апартаментгейт" - недосегаемите отново са "невинни"

Три месеца след началото на скандала "Апартаментгейт" държавните институции, които трябваше да проверят дали има нещо нередно в имотнит...

ВИДЕОЗАПИС ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО (от 17:44 нататък)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com