Радев: Знаел ли е Борисов, че ДАНС подслушва президента?

8467
Радев: Знаел ли е Борисов, че ДАНС подслушва президента?
Снимка: БГНЕС

Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава, а е в начина на управление на държавата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след лекция в Лесотехническия университет, цитиран от Агенция "Фокус".

"В ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна - всичко това рефлектира върху правовата държава и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин. Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер - прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС? Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", каза Радев.

КПКОНПИ огласи писма на шефа на ВВС, свързани с Десислава Радева

Антикорупционната комисия(КПКОНПИ) огласи две писма, които показват, че командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Цанко Стойков е ...

Думите на президента са коментар по повод развитието по казуса с питането до Конституционния съд за евентуално разследване на Румен Радев, заради прихванати разговори с командващия ВВС за назначението на Десислава Радева и проверки на КПКОНПИ. След близо 2 седмици мълчание от страна на прокуратурата стана ясно, че всъщност подслушваният е бил генерал Цанко Стойков (ВИЖТЕ ТУК)... но и него нямало за какво да го подслушват, защото не откриха вина в действията му. ХРОНОЛОГИЯТА ВИЖТЕ ТУК.

"Прокуратурата бърза да развее СРС-тата в публичното пространство в нарушение на закона явно в нечий интерес. Покрай епичната борба с контрабандата премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда да привиква главният прокурор и председателя на ДАНС. Покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам. Това са важни въпроси", продължи коментара си президентът Радев. 

"Господин Гешев ходи при премиера и по много други поводи. Въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки в нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта? При положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии", каза още той.

"Остава друг въпрос. Защо господин Гешев вижда корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се определя и харчи бюджет от първо лице? Тази огромна амбиция на главния прокурор да се прибори с корупцията някак не вижда очевадното", подчерта Радев. "Аз очаквам много повече. Очаквам той да обърне внимание и на тези сигнали, които стоят в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава поводи за самосезиране", допълни президентът.

Няма конфликт на интереси при Румен Радев, потвърди КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила наличие на конфли...

Държавният глава подкрепи премиера Бойко Борисов по повод машинното гласуване: "Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем. Парламентът трябва да уточни ще се дублират ли машинното и хартиено гласуване, ще може ли през седмица да се съберат отново и да се направят. Това са близо 13 000 машини. За последните избори бяха към 70 милиона, за президентските е лесно за парламентарни и местни как ще ги направим", каза Борисов преди началото на Министерския съвет. ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК. 

Веднага след местните избори Радев обяви, че машинният вот ще повиши доверието в изборите у гражданите. Затова решението за закупуване на машини му е близка. ВИЖТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com