Румен Радев иска да се търси отговорност от политици заради военните

7043
Румен Радев иска да се търси отговорност от политици заради военните
Снимка: БГНЕС

"Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на българските военнослужещи." Това каза президентът Румен Радев при посещението си въвВоенномедицинска академия – София, където се запозна със състоянието и разговаря с офицерския кандидат Алексей Каменов – бордният техник на вертолета Ми-17, който беше ранен при трагичното произшествие в авиобаза "Крумово".

Румен Радев изрази своите съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите авиатори.

Румен Радев: Подкрепяме НАТО и затова модернизираме армията

България подкрепя усилията на НАТО за изграждане на съвременни отбранителни способности и модернизацията на Българската армия е част от...

"Капитан Неделчев и капитан Панталеев ще останат в паметта ни като достойни мъже и офицери, загинали при изпълнението на служебните си задължения", каза още президентът.

Попитан дали е останало нещо неизказано, след многократното отправяните от негова страна призиви да се вземат мерки за модернизация и поддръжка на старата техника, за купуване на ново въоръжение, както и за демотивацията на летателния състав, държавният глава апелира да няма политически спекулации, защото от утре останалите пилоти ще продължат да летят.

"Длъжни сме да продължаваме да сочим проблемите и да настояваме за тяхното решаване. Многократно през годините алармирах, че ще стигнем до това положение да загиват летци. По тази причина направих и три Консултативни съвета, посветени на Българската армия, за да се промени нещо", подчерта Румен Радев.

Президентът допълни, че решаването на тези проблеми изисква отговорно държавническо мислене и адекватни действия.

Радев: Ако една от страните в ЕС е слаба, той няма как да бъде силен

Европейският съюз няма как да осъществи стратегическата си цел да бъде единен и силен на световната сцена, ако дори една от страните в ...

"Министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това, не може да направи. Както виждате, мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия, върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони изтекоха, вместо да отидат за ремонт на техника, въоръжение и за подготовка, те пак отидоха за саниране", заяви държавният глава.

По думите на Румен Радев след забавянето на проектите, ще отнеме поне още две години, за да се реализират, което ще оскъпи офертите: "Това означава повече средства, вложени в стара техника, която няма съвместимост и способности и по-малко средства за подготовка."

Президентът добави, че се отдалечаваме от възможностите, които трябва да имаме: "Рискът от тези политически решения носят военните, затова казвам, че лобизмът убива."

В отговор на въпрос относно психологическата обстановка в авиобазата и колектива, президентът заяви, че летците са хора, които са се посветили на тази професия и за разлика от други в държавата, са осъзнали своя дълг към българския народ и го изпълняват най-отговорно. Румен Радев изрази надежда, че те ще намерят сили и отново ще работят за своя народ и апелира политиците да се поучат от тях.

Президентът ще приеме делегация от Конституционния съд на Македония

На 4 юни, понеделник, от 12.00 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 делегация от Конституционния съд на Р...

Относно катастрофата президентът Румен Радев разговаря във ВМА с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и с началника на лечебното заведение Венцислав Мутафчийски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика