Управляващите готвят одит за фалита на КТБ

8852
Управляващите готвят одит за фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция подготвя външен одит на несъстоятелността на фалиралата КТБ. Това потвърди депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров пред Actualno.com.

По думите му още по време на коалиционните преговори е било решено такъв одит да бъде реализиран, но все още не са ясни детайлите как ще се случи това. "Важно е да има такъв одит, защото не ми се иска темата КТБ да бъде заметена, какъвто опит беше направен от предишното правителство", каза той, като изтъкна, че трябва да изяснят всички лица, включително политиците, които са замесени във фалирането на банката.

Според него за да не се повтарят повече такива случаи, трябва истината да бъде разкрита.

Гешев за КТБ: Прокуратурата си е свършила работата и делото е внесено в съда от 3 г.

"България има нужда от стабилност. Това, което аз видях е припокриване между неговите тези и тези на прокуратурата за нулева толерантн...

Припомняме, че банката затвори през юни 2014 г., а на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ за извършване на банкова дейност, с мотива, че банката е нарушила закона, като непряко е финансирала плащанията по кредити към самата нея. На 4 декември 2014 г. Фондът за гарантиране на влоговете започна изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ.

Обвинението по делото, внесено в съда се състои от над 10 000 страници и бе съпроводено с цветущи коментари от страна на тогавашния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев. Въпреки дългогодишното партньорство на Цветан Василев с Делян Пеевски и директни препратки към името на втория в много документи на КТБ, прокуратурата не разследва негова връзка с фалита. На въпроса дали името на Пеевски фигурира в дългия текст, Гешев отговори, че имената на Путин и Обама също ги няма в текста.

През декември в отговор на въпрос Мартин Димитров вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев даде справка за авоарите на фалиралата банка. Те са по данни на синдиците на институцията. Според тях за близо 7 години те са успели да възстановят 1.25 млрд. лв., което представлява 25% от загубените пари в банката. По-голямата част от разпределените пари - 928 млн. лв., всъщност отиват във Фонда за гарантиране на влогове, който изплати защитени влогове за 3.7 млрд. лв. В списъка с големите незащитени вложители обаче фигурират "Топлофикация-София", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", ББР, БЕХ, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", НКЖИ, както и държавни ведомства като Агенцията за приватизация и Агенция "Дипломатически имоти". Всички те до момента са получили не повече от 20% от спестяванията си в банката.

По информация на Mediapool Сметната палата вече е започнала одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, под чийто надзор работят синдиците на фалиралата банка. И също, че липсата на публични изяви както от страна на синдиците, така и от фонда води до съмнения за техните действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика