Управляващите казаха "не" на ГЕРБ за компенсации за бизнеса заради скъпия ток

6784
Управляващите казаха "не" на ГЕРБ за компенсации за бизнеса заради скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли проекта на ГЕРБ за решение за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Решението беше взето с 83 гласа "за", 83 "против" и 31 "въздържал се.

Искането бе внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова. Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на сто от разликата между прогнозната пазарна цена и средномесечната цена "ден напред" на платформата на Българската независима енергийна борса .

Предложението беше компенсаторният режим да влезе в сила от 1 декември 2021 г.

Дебатът

По време на дебата един от вносителите - Жечо Станков, определи сметките за електроенергия като "непосилно високи". Той посочи, че самите търговци на електроенергия също са в ликвидна криза, а някои предприятия дори са отказали да отворят врати през януари. Според Станков в бюджета има средства, които да позволяват подпомагането на небитовите потребители. В началото на февруари ще видите отново ръст на цените, предупреди той. Станков изрази притеснение, че и цената на хляба ще продължи да расте.

Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната" отговори, че правителството трябва да определя размера и времевата рамка на помощта, а не Народното събрание.

Кирил Петков обещал на бизнеса по-високи компенсации заради цената на тока

Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред петте представителни бизнес организации у нас да се завишат компенсациите за небитовите п...

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС заяви, че депутатите трябва да реагират и да подкрепят небитовите потребители. "Когато следващия път някой излезе и събере цялото обществено недоволство, поради недалновидна политика, тогава ще бъде много трудно за всички нас да поправяме грешките", каза тя.

Изказването на Кирилова предизвика реакция на Искрен Митев от ПП. Той призова да не се правят намеци за протести от трибуната на парламента. Председателстващият заседанието

Рамадан Аталай от ДПС също взе отношение, като заяви, че правителството не чува проблемите на бизнеса. По думите му има средства от свръхпечалба в сектора, която може да се насочи за компенсации. Той поиска да се премахне въведеният през декември м.г. мораториум върху цените на тока, парното и газа и да се даде възможност на КЕВР да работи.

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова каза, че още лятото от коалицията са предупреждавали за кризата в енергетиката. "Няма по-добра помощ от навременната, каза тя и призова управляващото мнозинство за по-бързи действия", каза тя. "Нека да излезе от политическото си говорене, става въпрос за оцеляването на българския бизнес", призова Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика