Заради надвзетите субсидии депутатите промениха закон, но не поеха отговорност

3406
Заради надвзетите субсидии депутатите промениха закон, но не поеха отговорност
Снимка: iStock/Guliver

Депутатите приеха на първо четене с пълно единодушие от 170 гласа "за промени в Закона за политическите партии, които предвиждат раздадените субсидии да се преизчисляват на базата на действителните гласове, получени от съответните партии и коалиции на парламентарните избори.

Вносител на промените е Министерски съвет, а повод за законодателната инициатива стана информацията, че за 2018 година партиите са взели с около 6,5 млн. повече пари, с което вместо 11 лв. на действителен глас, реално са получили 13,23.

Надвзетите от партиите субсидии ще се удържат от следващи плащания към партиите.

Годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на закона ще се преизчисли, като намалението е за сметка на следващи траншове, а при недостиг или липса на следващи траншове ще се възстановява от съответната партия, предвиждат гласуваните текстове.

Така Народното събрание потвърди взетите на ниво парламентарна комисия решения. Това стана малко след като премиерът Бойко Борисов, заедно с финансовия министър Владислав Горанов, обяви, че правителството внася законопроект за субсидия от 1 лев на действителен глас.

Ще удържат надвзетите субсидии от бъдещи приходи на партиите

С 15 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" парламентарната правна комисия одобри на първо четене правителствения законопро...

Надвзетите пари, по думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, ще се приспадат от бъдещи приходи до компенсиране на частта, която надминава 11 лв. на глас за конкретна партия.

За несъществуващите вече партии и коалиции въпросът за издължаването стои открит.

Милионите, които са дадени повече на партиите от 2001 г. насам, остават тайна. Ще се връщат надвзети субсидии само от 2016 г. насам, макар че председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че не е вярно, че това се прави заради изтекла давност и заради това не се отива по-назад във времето.

Дали има нарушение на закона и съответно престъпление ще реши Върховната касационна прокуратура, която беше сезирана от административната прокуратура след проверка на изнесените от "Шоуто на Слави" данни за надвзетите средства. Според ВАП има "извършени престъпления от общ характер от служители на МФ", а партиите спешно трябва да върнат взетите в повече милиони.

В личния си профил във Facebook Слави Трифонов пусна нови данни за партийната субсидия, според които се вижда, че проблемът с надплащането ѝ не е само от последните 3 г. В задочно писмо до бившия финансов министър в първия кабинет "Борисов" - Симеон Дянков Трифонов пише: "През 2012 г. ГЕРБ получават 23 925 000 лв. партийна субсидия. 23 925 000, делено на 1 678 641 получени гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори през 2009 г., прави... 14 лева и 25 стотинки! При законни тогава 12 лева на глас.

Партиите ще бъдат принудени да върнат 18.6 млн. лв. в бюджета

Правителството спешно внесе проект за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни субсидии. Нещо повече - кабинетъ...

Дебатите - чия е вината за надвзетите субсидии?

От БСП са категорични, че отговорността за надвзетите пари е на управляващите.

"Когато се разбра, че има проблем със субсидиите, само прокуратурата реагира адекватно. Това каза народният представител от БСП Крум Зарков по време на дебатите по промените.

"За пореден път Народното събрание разбира за проблем, като не беше сезирано от институции, а от медиите. И това е доста показателно. Още по-показателен е начинът, по който държавните органи и институциите реагират. Как реагираха като разбраха, че от 11 лв. субсидия по закон партиите и коалициите получават повече", попита той и посочи, че Министерството на финансите веднага се е оправдало, че вината не е в него. Той каза, че няма съмнение, че законодателят е искал да постанови по 11 лв. на действителен глас. "Защо обаче се получава друга формула, която излиза над тези 11 лв.? По думите на Менда Стоянова и Данаил Кирилов като че ли става ясно, че е било налице объркване между начина, по който се определя субсидията, и начинът, по който се разпределят мандатите", коментира той.

Заключение: И партиите, и финансовият министър са знаели за надвзетите субсидии

Партиите са знаели, че взимат повече от полагащата им се държавна субсидия, а финансовото министерство съзнателно е отпускало по-голяма...

Зарков посочи, че погрешната практика за разпределянето на субсидиите обхваща периода 2016 г. до днес и изказа съмнение, че преди това явно е имало друга подобна практика.

Според депутата от БСП Филип Попов е абсурдно да се обвинява Левицата за това, че Министерството на финансите не си е свършило работата с изчисляването на субсидиите. "Защото до 2016 г. преди квадратчето "Не подкрепям никого", законът е бил ясен", заяви Попов. "Ясен е и след 2016 г. и след издадена заповед на министъра на финансите, която е въвела в заблуждение един директор на дирекция. И сега заради това ГЕРБ променя закона. Нима преди 2016 г. не е имало политически партии и коалиции? Имало е, но нямаше ГЕРБ с квадратчето "Не подкрепям никого" и министъра на финансите", коментира той. От своя страна, депутатът от Левицата Пенчо Милков посочи, че това законодателство е излишно и всичко, което се случва, е "тотална излагация". "И малките деца вече разбраха, че се получават 11 лв. за 1 получен глас. Законодателното решение, което разглеждаме днес, е грешно, защото текстът в момента е ясен", каза още той.

Управляващите упорито отказаха да носят отговорност и настояват, че проблемът не е в начина, по който са прилагали закона.

"Законово нарушение няма. Ако има, то това по-скоро е техническа грешка, че от 2016 г. не е изключвана частта от това квадратче (бел. ред. - "Не подкрепям никого"). Това всъщност е техническа некоректност". Това каза народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите.  "Има техническа грешка при изчисляването на действителните гласове за 44-ото Народно събрание – това е факт, но няма грешка в закона“, подчерта отново тя. "Значи БСП ни лук яли, ни лук мирисали, защото и те са получавали тази субсидия", каза още тя.

Стоянова посочи, че целта на внесения законопроект е текстовете да бъдат ясни и партиите да получават субсидия само и единствено за действителните гласове, дадени за тях. "Така няма да има различни прочити от различни институции и свободни електрони на текстовете на закона", заяви Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика