Фалстарт с проекта на БАН за съвременен Дейта център

3148
Фалстарт с проекта на БАН за съвременен Дейта център
Снимка: iStock/Guliver

Фалстарт с проекта на БАН за изграждане на съвременен Дейта център. През юли и август месец Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН обяви две поръчки, чрез които да се изгради суперкомпютърна система от ново поколение. Проектът „Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии” е на обща стойност над 24,9 млн. лв. и се финансира Оперативна програма „Наука за образование и интелигентен растеж“. Над 75% от одобрените средства са предназначени за изграждане на научна инфраструктура.

Едната от поръчките беше за доставка на система, която ще даде възможност за съхранение и обработка на петабайти (РВ) от данни, с прогнозна стойност 7,2 млн. лв. ДДС. По нея се предвиждаше закупуване и доставка на компютърна система, състояща се от двойно резервиран MDS сървър, 4 двойно резервирани OSS сървъра, 8 сървъра за работа с обща памет, запомнящи масиви на основата на твърди дискове и на SSD устройства, както и комуникационно оборудване за осъществяване на вътрешни и външни връзки на системата.

Google създаде най-бързия компютър в света

Google заяви, че е създал първия квантов компютър, способен да изчислява и решава проблеми над възможностите на най-мощните днешни супе...

В началото на септември тя бе прекратена от възложителя с мотив, че след направена проверка в документацията за възлагане и техническата спецификация са констатирани пропуски, които не могат да бъдат коригирани без това да доведе до промяна в условията, при които е обявена процедурата. В началото на този месец за набиране на оферти по нея е пуснато ново обявление със съответните корекции.

Втората поръчка беше за доставка на оборудване за лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ с прогнозна стойност 1,7  млн. с ДДС. Разделена е на шест обособени позиции - Система за индустриална рентгенова компютърна томография; Преносима система за 3D сканиране в цвят; Преносима система за лазерно 3D сканиране; Комбинирана 3D сканираща система с висока резолюция, съчетаваща лазерно сканиране и опипващо устройство за сканиране на недостъпни за лазерния лъч части от обекта; Преносима система за 3D лазерно сканиране на големи обекти; Комбинирана система включваща електромагнитен генератор на трептения и безконтактен лазерен виброметър. Тя също обаче бе прекратена в началото на септември месец във връзка с подадена до възложителя жалба за наличие на ограничителни изисквания. След направена проверка били установени съществени пропуски, чието отстраняване би довело до промяна в условията, при които е обявена поръчката. Тази поръчка все още не е възобновена.

Целта с изграждането на съвременен Дейта център и суперкомпютърна система е България да утвърди лидерската си позиция в Югоизточна Европа в областта на високопроизводителните пресмятания.

Научно-изследователската инфраструктура ще се реализира на два етапа. Първо, изграждане на Дейта център с капацитет над 3 РВ като в един петабайт (РВ) информация се съдържат 1024 терабайта и може да побере 500 млрд. страници стандартен текст или 745 милиона флопи диска. Предвидено е също така реализиране на първия етап от лаборатория за 3D-дигитализация и микроструктурен анализ с микронна резолюция.

Ще има ли скоро суперкомпютър в България?

Днес, 17 юни, премиерът Бойко Борисов се среща с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръково...

Вторият етап е изграждане на следващо поколение високопроизводителна изчислителна система с висока енергийна ефективност и производителност над 1 PFOP/s. Вторият етап от изграждането на Лаборатория за 3D-дигитализация включва оборудване за компютърна томография на динамични процеси със суб-микронна резолюция. 

Новата инфраструктура ще бъде интегрирана в европейските електронни инфраструктури, като по този начин се осигурява достъп до ресурси в EGI и PRACE – европейски междуправителствени организации за научни изследвания и усъвършенствани компютърни технологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии