АДФИ не откри нарушения в поръчката на главния прокурор за автомобили за 1,2 млн. лв. с ДДС

5235
АДФИ не откри нарушения в поръчката на главния прокурор за автомобили за 1,2 млн. лв. с ДДС
Снимка: БГНЕС

Нито едно нарушение на откри Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) при проверка на обществената поръчка, обявена от главния прокурор Иван Гешев за доставка на 11 автомобила, чиято сума е приблизително 1,2 млн. лева с ДДС.

Тя бе отворена през май месец тази година и и я спечели "Порше БГ" ЕООД. Доставката е с три обособени позиции, а договорите са подписани на 29-ти септември.

Първият е е за доставка на 8 нови автомобила "Фолксваген Пасат" – черен металик, тип седан (4х4) с 4+1 места, за сумата от  658 723 лева с ДДС.

Вторият е за два автомобила "Фолксваген Туарег" на стойност 409 252 лв.с ДДС, с 4+1 места, задвижване 4х4, черен металик.  

Третият е на стойност 104 504 лв. с ДДС за един микробус "Фолксваген Каравеле" със 7+1 места, черен или сив металик.  

АФДИ е проверявала за законосъобразност относно спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки за обществена поръчка с предмет: „Доставка на автомобили по 3 (три) обособени позиции: Обособена позиция № 1 "Доставка на леки автомобили тип "седан" (4х4)"; Обособена позиция № 2 "Доставка на леки автомобили с повишена проходимост" и Обособена позиция № 3 "Доставка на пътнически микробус с повишена проходимост", открита с Решение № ОПИ-401 от 26.05.2020 г.

Общоустановените нарушения са 0 на брой, не са открити и т. нар. Индикатори за измама“ по смисъла на а § 1, т.9 от ДР на ЗДФИ.

Справка в документацията сочи, че са били подадени две оферти за участие - от „Автоинженеринг Холдинг Груп“ ЕООД и „Порше БГ“ ООД.

Първата е отстранена, защото не е представила доказателства, че разполага с минимум по един сервиз в областите София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново, необходими за гаранционното (сервизно) обслужване.

От фирмата написали, че разполагат със сертифицирана и оторизирана сервизна мрежа на територията на Република България, покриваща всички административни райони за извършване на гаранционно и следгаранционно обслужване на автомобили с марката „Мерцедес“, като сервизите са на други юридически лица. Декларирали, че притежават сервиз в Русе, като пояснили, че той „покрива и област Велико Търново“. Тъй като това обяснение не бива прието от комисията, ѝ е даден срок от 5 дни да представи документи, които съдържат променена или допълнена информация, но до крайния срок дружеството не внася писмени доказателства, че може да разчита на сервизи във всички тези области, дори да са на трети лица.

За сметка на това от „Порше БГ“ предоставили договори с третите лица „Хаас-60“ ЕООД, „Автотрейд“ ООД, „Авточойс“ ООД, „Вестауто-М“ ООД, „Порше Интер Ауто БГ“ ЕООД за сервизно и гаранционно обслужване.  

Припомняме, че общественото внимание се насочи към тази поръчка най-вече заради острата реакция на Борис Бонев от „Спаси София“.

На 3-ти август, три дни след като от Главна прокуратура публикуваха решението за избор на изпълнител, Бонев публикува във Фейсбук следния пост (без редакторска намеса):

"Време е за 2 въпроса❗

1.     Нагласена ли е обществената поръчка за доставка на 2 джипа за над 400 000 лв. за Главния прокурор❓

Аз лично бих му предложил да се самосезира и да се самопровери!

✅ В документацията се изисква гаранционно обслужване най-малко в следните области - София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново! При проверка на дистрибуторите на луксозни автомобили, които могат да предложат автомобил с минимум 410 конски сили, се оказва, че единствено победителят в поръчката Порше БГ има сервизен център във Велико Търново. Втората фирма, която участва в обществената поръчка с модел на Мерцедес е отстранена, само защото няма сервиз във Велико Търново.

✅ Голяма част от техническите изисквания към автомобилите дословно съвпадат (дума по дума) с официалната брошура на Touareg, а Законът за обществените поръчки ясно казва, че е забранено да се залагат технически критерии, които дават необосновано предимство на някой участник.

2. Нужни ли са тези автомобили на един чиновник с писалка❓ Нужни ли са му 420 конски сили двигател, за да стигне до работното си място в центъра на София? Нужни ли са въздушно окачване с управление на задните колела и активно стабилизиране в завой, автоматично регулиране на нивото и пътния просвет и електронно регулиране на твърдостта на амортисьорите? А навигационна и мултимедийна система с мултисензорен дисплей? Или пък система за самопаркиране? Нужен ли е цвят металик, който оскъпява с още няколко хиляди лева? А нужни ли са отопляеми дюзи на предното стъкло? Или система за измиване на фаровете?

Дали не е време вместо да се занимава с абсурдни акции по "арестуване" на стотина килограма месо, Главният прокурор да започне да дава отговори за начина, по който управлява тази прогнила институция и обществените пари, които харчи, за да си осигури незаслужен комфорт?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com