АЕЦ "Козлодуй" ще се защитава от въздушна заплаха срещу 7 млн. лв. (ВИДЕО)

23420
АЕЦ "Козлодуй" ще се защитава от въздушна заплаха срещу 7 млн. лв. (ВИДЕО)

На стойност 6 960 000 лева с ДДС е договорът за изграждане на система за защита на АЕЦ "Козлодуй" от въздушни заплахи с ДЗЗД "Дрон Дефенс", става ясно от доклад в Агенцията за обществени поръчки. Контрактът е подписан на 10-ти септември тази година, но още не е публикуван в сайта на АЕЦ "Козлодуй".

Справка в системата "Дакси" сочи, че консорциумът "Дрон Дефенс" е съставен от три фирми. С най-голям дял в него – 99,98% е едноличното дружество на Румен Шилев "Куул Фреш 2015", чийто предмет на дейност е производство и преработка на селскостопанска продукция. С по 0,01% са "Синтис Технолоджи" ООД – на Румен Симеонов и Владимир Туртански, с предмет научно-изследователска и развойна дейност в областта на естествените, техническите и информационните науки и технологии, и "Елитком 95" ЕАД – регистрирана за охрана на физически лица и тяхното имущество, чийто едноличен собственик е Трайчо Иванов.  

 

 

 

 

Причината да се обяви такава поръчка е заради разработена проектна заплаха за атомната електроцентрала и извършен анализ на ефективността на системата за физическата ѝ защита. С протокол от заседание на технически съвет в АЕЦ е одобрен проект: "Изграждане на система за защита на АЕЦ "Козлодуй" от въздушни заплахи", за чиято реализация трябва да се извърши доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на съответното оборудване.

Валентин Николов: Известили сме Европейската комисия, че има вариант за започване на АЕЦ „Козлодуй“

30 години в енергетиката почти нищо не се е направило, това е много. Ако сега не направим нищо, няма да имаме нищо, а стари мощности ще...

Възлагането на поръчката е извършено чрез договаряне без публикуване на обявление. Причината, посочена в документацията, е че ДЗЗД "Дрон Дефенс" притежава лицензия върху полезен модел с предмет "Система за въздушна защита на стратегически обекти посредством радарно сканиране, оптично разпознаване и радио смущаване и заглушаване на безпилотни летателни апарати", регистриран в Патентно ведомство на Република България.

"След служебна проверка в Патентно ведомство в Република България допълнително е констатирано, че с такъв обект система за въздушна защита на стратегически обекти е наличен само един действащ патент на полезен модел, което обосновава неконкурентното възлагане, а възлагане на изпълнението на определен изпълнител", пише в мотивите за избар на процедура.

Справка на Actualno.com за регистрирания модел за защита от въздушна заплаха в Патентното ведомство сочи, че полезният модел се отнася до система за радарно сканиране, оптично разпознаване и радио смущаване и заглушаване, паралелно работеща със система "Радиочестотно сканиране и разпознаване, прекъсване на комуникацията за управление и поемане на контрол над безпилотният летателен апарат". По-специално системата за въздушна защита на стратегически обекти, посредством радарно сканиране, оптично разпознаване и радио смущаване и заглушаване на безпилотни летателни апарати е изградена от първи и втори блок

"Предимствата на системата за въздушна защита на стратегически обекти, съгласно полезния модел се изразяват основно в следното: Избягване на фалшиви аларми; Избягване на негативни ефекти на смущаване; Избягване на неоторизирано проникване в системата за въздушна защита на стратегически обекти", пише още в реферата.

Притежател на патента и изобретател е Костадин Байчев.

Анализ: Какви са възможностите за изграждане на нови ядрени мощности в Козлодуй?

Темата за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ отново е на дневен ред. Правителството обяви, ...

Ето как е описана системата в сайта на "Дрон Дефенс":

"С помощта на радар, системата определя местоположението и проследява летящи обекти на разстояние до 5000 м. Две независими системи за сигнализация, позволяват двуканално известяване в случай на неоторизирано навлизане на БЛС в защитена зона.

Безпилотните летящи системи в радиус между 2000 и 5000 м. се разпознават оптично, а когато приближат повече – радиочестотно.

На навлизащите неоторизирани дрони може да се противодейства по два начина: чрез блокиране на комуникацията за управление и поемане на контрол над безпилотен летателен апарат на разстояние до 2000 m (2.4 – 5.8 GHz); чрез многоканално радио смущаване и заглушаване на комуникацията за управление и позициониране на безпилотен летателен апарат – минимално 5000 m."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com