Бойко Найденов: Визитата на Кьовеши няма нищо общо със санкциите от САЩ

5139
Бойко Найденов: Визитата на Кьовеши няма нищо общо със санкциите от САЩ
Снимка: БГНЕС

Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на европейския главен прокурор у нас – Лаура Кьовеши. Европейската прокуратура има строго определена компетентност и тя няма нищо общо със санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ. Това заяви в ефира на bTV бившият директор на Националната следствена служба – Бойко Найденов.

Според него България е първата страна, която Кьовеши посещава след старта на работата на новата европейска институция, защото има два възникнали проблема.

Василев: Трябва да се идентифицират всички лица в списъка на фирми, свързани със санкционираните по „Магнитски“

Министърът на финансите Асен Василев обяви, че допълнението от снощи към списъка с фирми, свързани с обявените българи по закона &bdquo...

"Единият е това, че не бяха одобрени повече от половината кандидати за делегирани прокурори – 6 от 10 бяха отхвърлени. И второ е, че в България сигналите за злоупотреби с европейски средства са в пъти повече, отколкото в другите страни", посочи той.

"Ясно беше посочено защо са отхвърлени кандидатурите на прокурорите – нямат достатъчно опит в разследването на подобен вид престъпност и просто не отговарят на формалните критерии да са обвинители. Критериите са били зададени предварително, би трябвало да се съобразим с тях", обясни още Бойко Найденов.

По думите му Лаура Кьовеши има строга определена рамка, в която има правомощия – те са разследване на злоупотреби с европейски средства. "Доколкото наистина познавам изявите й, мисля че няма да излезе извън своите правомощия и да прави политически коментари", прогнозира той.

"Последните години виждаме нива от 6-7% на одобрение на съдебната система и това само по себе си е проблем. Проблем е, че хората нямат доверие в съда и прокуратурата", смята Найденов.

Делян Пеевски: Финансовото министерство лъже, че имам фирма в САЩ

Финансовото министерство публикува списък от нови 34 български фирми, на които могат да бъдат наложени санкции по Закона „Магнитс...

"Категорично не трябва да се надяваме някой от вън да влие върху развитието на нашата правосъдна система – нито от страна на европейската прокуратура, още по-малко от страна на САЩ с налагането на санкции на трима души по закона „Магнитски“. Сами трябва да решим нашия проблем", посочи Бойко Найденов.

Факт е, че у нас наистина има много злоупотреби с европейски средства. Те се приемаха едва ли не като начин на облагодетелстване на отделни лица, които имат досег с властта“, каза той. Като пример посочи проблема с къщите за гости.

"Когато някой човек, който е във властта, си построи такава къща за гости по програма, след 5 години тя става негова, без значение дали е ползвана по предназначение. Ако се установи нередност, бюджетът връща парите на ЕС – така ние, всички данъкоплатци, му купуваме една къща", обясни Найденов.

Според него контролът върху разходването на европейски средства трябва да бъде изключително силен и да не се влияе политически. "Когато ОЛАФ или европейската прокуратура констатират нередности, тези пари ще бъдат възстановени от нашия държавен бюджет. Трябва да създадем имунитет срещу подобни злоупотреби", отбеляза Бойко Найденов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com