Бюджетът на спецбюрото за защита не спира да скача с милиони всяка година

5138
Бюджетът на спецбюрото за защита не спира да скача с милиони всяка година
Снимка: БГНЕС

Щатът на Бюрото по защита при главния прокурор, както и броят на магистратите, които в момента охранява, се оказа държавна тайна. Прокуратурата отказа да предостави данните, потърсени от ”Сега” по Закона за достъп до обществена информация, разкрива вестникът.

В отговора си зам.главният прокурор Красимира Филипова обяснява, че информацията за организационната и щатната структура на на бюрото, както и данните, които могат да разкрият застрашени или защитени лица, са защитени от Закона за защита на класифицираната информация. От отговорите на прокурор Филипова обаче не става ясно с какво информацията за броя на пазените магистрати би застрашила сигурността им.

Младите от протеста: Когато пороците на властта станат прекалено много - нови избори

В една нормална държава оставките на Борисов, парламента и Гешев трябваше вече да са се случили. Ние като имаме Борисов за премиер и Ге...

Публично известно е, че главният прокурор Иван Гешев се отказа от охраната на НСО и вече месеци наред се пази от бюрото. Наскоро се разбра, че той живее в държавен имот, пак от съображения за сигурност.

От прокуратурата отговарят на други от въпросите, свързани с бюрото - каква част от бюджета на държавното обвинение от 2018 г. насам е изразходван за него и за какво точно. От информацията излиза, че разходите за бюрото постоянно растат.

За 2018 г. бюрото е получило общо 1.93% от разходите за всички структури на прокуратурата.

За м.г. процентът е 1.97, а от началото на тази до края на юли - 2.45. За 2020 г. бюджетните разходи на прокуратурата са 289 млн. лв. 2.45% от тях са малко над 7 млн. лв. За 2019 г. Законът за държавния бюджет определя 260 млн. лв. разходи за прокуратурата. 1.97% от тях са 5.122 млн. лв. Година по-рано бюджетът на държавното обвинение е 221 млн. лв., така 1.93% дял да бюрото се равнява на 4.26 млн. лв.

Бюджетът е изразходван за заплати и други възнаграждения на персонала и за дълготрайни материални активи.

Градският прокурор на София пред наказание, защото крие данни за Гешев

Административният съд във Видин е започнал производство за неизпълнение на съдебен акт срещу шефката на Софийската градска прокуратура ...

Отчети

По закон Бюрото по защита се отчита на всеки 6 месеца пред Висшия съдебен съвет за изразходваните средства по приложение на специалната защита - общо и за всеки конкретен случай. "Сега" поиска и получи тези отчети от съвета - общо 12. Макар че информацията беше предоставена през август, в нея няма отчет за първата половина на тази година.

В отчета за 2014 г. фигурират няколко дела за защита - "Сопрано", "Заек", "Лидер", "Големия", "Текси", "Мравките", "Хаус", "Бохеми", "Фамилия". В отчета има разходи за настаняване и финансови помощи. За 1 януари - 8 април 2014 г. са изхарчени 62 379 лв. Вторият отчет за годината е за 38 000 лв.

През 2015 г. се появяват и нови дела за защита - "Художника", "Адамс", "Черния", "Дино", "Диадора", "Машиниста". За първата половина на годината разходите за защита са малко над 91 000 лв. Второто полугодие службата е отчела 86 000 лв. разходи за защита в страната и чужбина.

"Мрежата", "Чайка", "Папагал", "Били" са дела за защита, които се появяват през 2016 г. 188 000 лв. са изхарчени от бюрото за първата половина на тази година. 187 000 лв. са разходите до края на годината.

Депутатите затвърдиха създаването на паралелно НСО в МВР и отхвърлиха поредно президентско вето

Парламентарното мнозинство отказа да се съобрази с ветото президента Румен Радев и одобри повторно поправките в Закона за МВР, които то...

През 2017 г. делата за защита вече нямат имена, а са обозначени само с номера. За първата половина на годината са изхарчени 195 000 лв. А 205 000 лв. са дадени през втората половина на 2017-а.

146 000 лв. е разходът за първата половина на 2018 г., а за втората - 165 000 лв.

127 000 лв. е струвала защитата за първите 6 месеца на 2019 г., а през второто полугодие - 201 000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com