Цацаров и Гешев: Две ключови оставки на дневен ред в съдебната система (ВИДЕО)

7554
Цацаров и Гешев: Две ключови оставки на дневен ред в съдебната система (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

В деня, в който Висшият съдебен съвет (ВСС) избира нов председател на Върховния касационен съд (ВКС), две ключови оставки в съдебната система стоят на дневен ред. След като вчера стана ясно, че шефа на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущесто (КПКОНПИ) Сотир Цацаров ще напусне поста си до 1 март, днес с декларация в Народното събрание от името на четирите формации в управляващата коалиция бе поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Оставката на Цацаров и отнетият допуск от ДАНС

По-рано днес премиерът Кирил Петков изненадващо съобщи, че Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация за база на данни.

"Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност – трябва да показват решителни действия, всеки път, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона", обясни той. По думите му данните са събирани "дълго време", но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито. 

Премиерът изрази надежда, че заявката за оставка от вчера и информацията от днес за отнетия допуск не са свързани.

Цацаров от своя страна коментира, че има институционален натиск върху ръководството на ДАНС, упражнен от министър-председателят Кирил Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Той изясни, че анонсираната от него оставка няма общо с проверката на ДАНС, а напротив - днешните действия на службата са следствие от нея.

"Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ гейт", съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", пише Цацаров в писмо до медиите.

Реакциите

Не закъсняха и реакции от политици. Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев определи Цацаров като великолепен юрист, но и "поредна жертва на кръга Прокопиев".

Депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева пък определи решението на бившия главен прокурор да подаде оставка като председател на КПКОНПИ като лично. Това са негови лични стратегии за оцеляване, заяви тя пред БНТ.

Подобен бе и коментарът на правосъдния министър Надежда Йорданова: "Оставката на председателя на КПКОНПИ е личен акт, но това по никакъв начин няма да спре вижданията и прилаганията на реформата на КПКОНПИ. Това е принципен въпрос и не е свързан с оставката на Цацаров".

Попитан как ще коментира оставката на Сотир Цацаров, бившият премиер Борисов отговори: "Кметовете ни ще си отдъхнат. Не може да не ви прави впечатление, че КПКОНПИ е при кметовете на ГЕРБ и в нито едно кметство на ДПС, на БСП, нито на ИТН, "Да, България". От една страна добре. От друга страна антикорупционната комисия незабавно трябва да се събере и да изслуша Цацаров и ДАНС за обвиненията, които има към него".

Бившият главен прокурор оглавява КПКОНПИ малко повече от 2 години, след като встъпи в длъжност като неин председател на 20 декември 2019 г. Именно тогава първият шеф на комисията Пламен Георгиев подаде оставка заради скандал с незаконно барбекю върху терасата на своя дом и беше назначен за консул във Валенсия.

Казусът с исканата оставка на Гешев

Декларацията бе изчетена от председателя на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, но от името и на коалиционните партньори във властта - "БСП за България", "Демократична България" и "Има такъв народ". "Призоваваме главния прокурор да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции, защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите", беше призивът на управляващите.

Гюров напомни и протестите от 2020 година, които бяха с искане за оставката на Иван Гешев, както и за нахлуването на прокуратурата в президентството същата година.

Беше споменато и бездействието на прокуратурата при разследването на корупция, довело до налагането на санкции по закона "Магнитски", както и по дела с висок обществен интерес като източването и фалита на КТБ, а също и случаи като демонстрираното необяснимо богатство в резиденцията на бившия министър-председател.

Отговорът на прокуратурата

Ръководството на прокуратурата оцени като "грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт" декларацията, с която депутатите от управляващото мнозинство поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев от своя страна видя в искането за оставка "кризисен пиар".

Реакциите

В кулоарите на парламента санкционираният по закона "Магнитски" депутат Делян Пеевски заяви: "Тази тема е изчерпана за мен, а иначе проверете дали това е истина, което правят, защото… запитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата на олигарха Иво Прокопиев", каза Пеевски в парламента.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков бе категоричен, че съдебна реформа не се прави с декларации, а със законопроекти.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Йордан Маджунков обясни, че декларацията от името на управляващата коалиция, с която бе поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев, е едва първата стъпка, която се предприема и оттук насетне предстои още много работа по решаването на този казус.

Очаквам поне веднъж главният прокурор Иван Гешев да прояви мъжество и да си подаде оставката, защото така се прави и така е редно. В тази страна трябва да имаме нов главен прокурор и да направим такива законови промени, че който и да е следващият, той да не дерибейства по този начин. Това заяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев от кулоарите на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com