Читалищата готвят национален протест в навечерието на 24 май

8340
Читалищата готвят национален протест в навечерието на 24 май
Снимка: Община Карнобат

Ръководствата на читалищата у нас излизат на масов протест на 23 май от 11:00 ч. пред Министерството на културата. Причината - нова декларация, която е част от изискванията, свързани с въвеждането на различни мерки за намаляване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма. Новите промени обаче превръщат председателят (представляващият) читалището с вписването му в Агенцията по вписванията с тази декларация като лице, отговарящо за всички финансови операции на културната институция. Това съобщи за Actualno.com Зорница Баракова, секретар на народно читалище "Пробуда-1990 г." в град Пазарджик.

Инициативният комитет за националния протест към момента наброява близо 20 членове, а в интернет тече и петиция под наслов "За запазване на народния характер на народните читалища".

Масово недоволство сред читалищата у нас: Ще станат ли търговски дружества?

"Откога институция като българското читалище се свързва с риск от изпиране на пари и финансиране на тероризъм?"​ Този въпрос задават въ...

"Декларацията за действителни собственици по чл. 63, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари задължава председателя на културната институция като лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписано в регистъра на Агенцията", коментират недоволните читалищни дейци в социалните мрежи.

По-рано прeд Actualno.com Николина Христова, секретар на народно читалище "Борис Беров" в село Тъжа, община Павел баня, отбеляза: "Ние трябва да излезем от Агенцията по вписванията. Третират ни като търговски дружества". По думите на Христова изискващата се декларация дава възможност на председателя на читалищното настоятелство да разполага със средствата и имуществото на институцията. "Председателят на читалището става негов собственик. Това е недопустимо", изрази още възмущението си Николина Христова. Жената сподели, че е изключително притеснена от правния хаос, който настъпва, със Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Зорница Баракова междувременно съобщи, че за три дни петицията е събрала близо 600 подписа само от популяризирането ѝ в социалните мрежи.

Припомняме, че Законът за мерките срещу изпирането на пари бе приет през 2018 г. в изпълнение на Директива на ЕС 2015/849 от 20 май 2015 г. и на изискванията, заложени в нея, свързани с въвеждането на различни мерки за намаляване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма. В края на миналата седмица на второ четене депутатите одобриха допълнителни нормативни промени. "Народните читалища са културни институции, подчинени на Министерство на културата (МК), и се вписват в публичния регистър на МК. С вписването ни в Агенцията по вписванията всъщност читалищата са вече в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) – приравнени с търговските дружества, с всички произтичащи тежести от това", отбелязват още авторите на писмото.

Държавата предвижда повишение на субсидията за народните читалища

Ежегодно в държавния бюджет се заделят средства, които се предоставят на читалищата с цел подкрепа и стимулиране на тяхната дейност и р...

"Категорично изразяваме протеста си читалището да се превръща в търговско дружество, което отчита дейността си с годишен финансов отчет (ГФО) и годишен доклад за дейността (ГДД). Протестираме срещу подаване на ГФО и ГДД до 30 юни 2019 г. за 2017 и за 2018 г. с държавна такса от 40 лв., след като нашите финансови отчети са прозрачни и са подадени до Националната агенция по приходите (НАП) и до Националния статистически институт (НСИ), като поредната крачка към превръщането на читалището от народно във фирма търговец.

Законът за народните читалища (ЗНЧ) урежда как и пред кого става отчитането на дейността ни. Читалищното настоятелство изготвя годишния отчет за приходите и разходите, който се приема от общото събрание. Отчетът за изразходваните от бюджета средства се представя в общината. Решението на общинския съвет отива при областния управител - също с цел контрол", поясняват в писмото към петицията читалищните дейци.

Инициаторите на протеста са категорични, че ще се борят докрай за исканията си, които предстои да бъдат връчени на компетентните институции по темата.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com