Даровете на Борисов за папата: Кисело мляко, икона и омофор

7558
Даровете на Борисов за папата: Кисело мляко, икона и омофор
Снимка: Facebook

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск, съобщиха от пресцентъра на МС.

Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на летище София на 5 май.

Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас.

Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, който премиерът Борисов ще дари на папа Франциск, впечатлява с украсата си.

В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – образите на Свети Петър и Свети Павел.

Три дни преди идването на папа Франциск чистят центъра на София от автомобили

Три дни преди идването на Негово Светейшество папа Франциск в София, мерките за сигурност вече са в действие и принудителното премества...

Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.

"Има един факт – когато папата отива в една държава, целият свят се съсредоточава в тази държава, за да види защо точно там е отишъл. Факт е, че той ще бъде в България." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод предстоящата визита на папа Франциск в страната ни.

"Факт е, че той ще бъде в България и Северна Македония. Това ви отговаря на въпроса защо се мъчихме толкова да подпишем договора за добросъседство. Тези усилия, които положих аз, дори да изглежда като самохвалство, бяха оценени от папата. И той ще дойде не само в София, но и в страната, за да види как са устроени нашите градове и църкви. Което показва толерантност във вероизповеданията. Българите сме изключително толерантен народ и пример в това отношение. До нас във всяка една посока се водят войни – в Косово, в Крим, къде ли не. Така че и президентът Радев, и аз ще направим всичко необходимо това посещение да бъде една добра реклама за България", подчерта Борисов.

Тронът на папа Франциск в Раковски вече го чака

Медиите пресилиха, каза днес на брифинг в Раковски кметът на общината Павел Гуджеров - за нас посещението на главата на Римокатолическа...

"Цял свят ще види, 780 камери ще снимат. Така че още веднъж се извинявам. Хубаво е, че единият ден е почивен и няма да затрудни работещите хора в България. Светът харесва този папа и мисля, че фактът, че той прие, че за втори път ще идва папа в страната ни, мисля, че е добре за България", посочи премиерът.

"Мисля, че не е важно аз какво ще му кажа, важно е присъствието му в България. Важно е той в своето обръщение към света какво ще каже. Така че да не се правим на съизмерими с папата, ние сме по-скромни хора. Ще може българските граждани да го видят, да го пипнат", добави Борисов в отговор на въпрос какви ще са първите му думи към папа Франциск

Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието. Две от събитията в София ще са на 5 май 2019 г.: - в 13:00 ч. Светият отец ще произнесе неделната молитва „Царица небесна“ на площад „Свети Александър Невски“; - в 16:45 ч. на площад „Княз Александър Първи“ папа Франциск ще отслужи света литургия.

Третото събитие в София е на 6 май 2019 г. - в 18:15 ч. на пл. „Независимост“ гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

А ето тук може да видите обръщението на папата към българския народ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com