Димов и Нанков без обяснение, но с идеи за водната криза в Перник, БСП с яростна критика

4291
Димов и Нанков без обяснение, но с идеи за водната криза в Перник, БСП с яростна критика
Снимка: БГНЕС

"С реализацията на проект за водна инфраструктура в Перник ще се намалят загубите на вода с 2.8 млн. куб. метра", съобщи по време на изслушването му в Народното събрание министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"През 2018-2019 г. язовир "Студена" не е работил на енергиен режим. Той е преработвал само количества, които са предоставяни само за питейно-битово водоснабдяване.

БСП поиска изслушване на двама министри заради проблемите с водата

Настояваме за изслушване на министър Нено Димов и министър Петя Аврамова за проблема с водата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова...

Месечно в графика за използване на водите от язовирите единственият язовир е "Студена", за който са поставят условия за осигуряване на минимален допустим поток от реката само след осигуряване на водата за питейно-битово водоснабдяване", посочи министърът

Той обясни, че максимално е ограничено ползването на вода за други цели, като допълни, че през август тази година между МОСВ и ВиК-Перник е подписан договор за изграждане на водна инфраструктура.

"С изменението не месечния график е преустановено подаването на вода в язовирите за промишлено снабдяване", посочи още министърът.

„Ще дам обобщена информация по отношение на водната криза в Община Перник", заяви от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той разкри, че е разбрал от медиите, че не само в Община Перник, а и в други райони, в които в момента има нарушен режим.

Нанков: Ще има наказани за водната криза в Перник

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отбеляза, че има пропуски в справянето с безводието и водни...

Нанков посочи, че ВиК Перник е предоставило балансите на водните количества в тялото на язовир "Студена". Заместник-министърът поясни, че язовирът е държавна собственост.

Обеми от язовир "Долна Диканя" биха могли да бъдат преляти в язовир "Студена". Той посочи, че обемът на язовира е 2, 7 млн. куб. метра и те биха могли да бъдат преляти към "Студена".

"Има проблема по-скоро в случая, че водата не е годна за пиене, съгласно пробите, които излязоха от ВиК - Перник. Чакаме в понеделник да излязат от "Софийска вода" ЕООД. Този източник, който кметът предложи, трудно ще бъде въведен в експлоатация и реализиран", заяви още Нанков.

Критики

"Шокирани сме от факта, че заместник-министър тук каза, че е разбрал от медиите, че освен в Перник и в други градове има режим. Това изречение казва всичко и потвърждава вчерашните ни думи за безхаберие и безсилие."

И президентът Радев е загрижен за безводния Перник

"Необходими са ефективни действия на отговорните институции за възобновяване на водоснабдяването на Перник и гарантиране на здравето на...

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група след изслушването на отговорните лица.

"Областният управител на Перник вчера чак на третата година от управлението според заместник-министъра била разбрала, че има правомощия и задължения по въпроса със снабдяването на вода в Перник. Това казва всичко какви хора назначавате", посочи Нинова.

Тя обърна вниманиe, че управляващите са прехвърлили вината на ВиК операторите, на кметовете. "Вчера г-н Нанков си позволихте да обвините националната криза с водите кмет на БСП.

Щях да ви питам вчера кметът на Перник чий беше. Кметът на Шумен какъв е? А на Ловеч?Поне в тази огромна национална криза да не подхождате така. Няма никакво значение какъв е кмета", посочи още Нинова.

Отговор в остър стил от Нанков

Уволниха шефа на ВиК-Перник заради проблемите с водата

Освобождават от длъжност управителя на ВиК - Перник инж. Иван Витанов, съобщи bTV. В миньорския град от 18 ноември е в сила воден режи...

Не продавам слухови апарати, но шокираните да слушат по-внимателно. Това каза пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в отговор на декларацията на Корнелия Нинова.

"Аз съм шокиран от медиите и научих от медиите какви глупости са говорили. За Перник защо не сме взели оставката по-рано на ВиК управителя, защото не е въвел по-рано режима, а в Плевен и Ловеч защо са въвели по-рано режим. Те използват антитези", коментира Нанков.

Той посочи, че в Перник водният режим е закъснял. "Водният режим се стартира и спира със заповед на кмета.

"Втората лъжа и втората манипулация, че съм обвинил кмета на Перник. Напротив, с него работим много добре. Много избирателно слушат и не чуват особено добре, но това са вече може би други проблеми, които аз нито мога да излекувам, нито мога да им правя оценка. На трето място темата с водоснабдителната мрежа на Перник. Малко да седнат и да четат и осмислят.

Има водни експерти в групата на БСП - Манол Генов, той е експерт и по избори. Костадинов също разбираше от ВиК. Да видят предния програмен период, когато друг беше кмет, да видят защо тогава местнат авласт не реализира своя проект с европейски средства", допълни още Нанков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com