Държавата одобри стотици милиони за ремонт на руските ни изтребители

3998
Държавата одобри стотици милиони за ремонт на руските ни изтребители
Снимка: БГНЕС

С две отделни свои решения от днешното си заседание Министерският съвет прие да отпусне нова порция милиони за ремонт на отдавна остарелите ни руски изтребители – МиГ 29 и Су-25.

За ремонт на МиГ-овете държавата дава "до 81 294 416 млн. лв. без ДДС". Става въпрос за общо 8 самолета. Интересен факт е, че като аргумент за даване на парите се посочва, че ремонтът е "в пряка зависимост от осъществяването на проекта за придобиване на нов тип боен самолет". Припомняме, че са одобрени 1,8 млрд. лева за нов модел многоцелеви изтребители, като оферти подадоха Lockheed Martin за нов F-16, SAAB за нови "Грипен"-и и Италия за втора ръка "Юрофайтър". Само преди седмица обаче се появиха слухове, че тези 1,8 млрд. лева няма да са достатъчни.

Познато: Николай Ненчев атакува Радев за "Грипен" с намек за корупция

Лидерът на БСЗНС Николай Ненчев, който беше военен министър в периода 2014 - 2017 г., разпространи до медиите подробна информация относ...

Правителството обаче дава и 45 739 959 лева за сключване на договори за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ". Парите идват от други пера на държавния бюджет, но не се уточнява точно от кои в обявлението, а публикуването на пълните подробности по решенията обикновено става в началото на следващата седмица след заседанието. Именно отношенията с РСК "МиГ" доведоха дотам, че бившият военен министър Николай Ненчев отиде на съд – защото на 26 април 2015 година между Министерство на отбраната и АО "РСК МИГ" били подписани два договора за ремонт на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв./, но вместо тези договори да бъдат изпълнени, Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това, правителството одобри до 99 012 000 лв. с ДДС (82 510 000 лв. без ДДС) за ремонт на Су-25. И отново оправданието е, че така българските ВВС ще запазят боеспособност, докато не бъдат купени нови многоцелеви изтребители.

По този договор вече избухна скандал, тъй като военният министър Красимир Каракачанов на практика избра изпълнител на ремонта в лицето на беларуския "Авиоремонтен завод 558" и се появиха основателни подозрения, че чрез хватки с рамково споразумение парите, които ще отидат в джоба на беларуската компания, са 310 млн. лева. След шума в медиите Каракачанов публично обяви, че няма да има плащане над 82,51 млн. лева без ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com