ЕК за пореден път ни критикува за отчетността на главния прокурор и битката с корупцията

3124
ЕК за пореден път ни критикува за отчетността на главния прокурор и битката с корупцията
Снимка: Getty Images

Европейската комисия представи днес, 20 юли, втория годишен доклад за състоянието на върховенството на закона у нас. Той обхваща периода от публикуването на предишния доклад - 30 септември 2020 г. до края на април 2020 г.

Като предизвикателство пред съдебната реформа Брюксел за пореден път подчертава отчетността на главния прокурор и Висшия съдебен съвет.

ЕК цитира проучване, според което едва 31% от широката общественост смята съдебната система за независима. При фирмите доверието е малко по-високо - 41% смятат съдебната независимост за добра или много добра. През последните пет години оценката за съдебната независимост остава ниска сред широката общественост.

Никакъв напредък в борбата с корупцията и оправянето на правосъдието, според ЕК

България не е отчела никакъв напредък в борбата с корупцията на високо равнище. Това пише във втория доклад за върховенството на закон...

"Липсата на възможност за ефективно наказателно разследване на главния прокурор и неговите заместници е дългогодишен въпрос, повдигнат не само от Европейската комисия, но и от Европейския съд по правата на човека и Съвета на Европа. Комбинацията от правомощия на главния прокурор заедно с позицията му във Висшия съдебен съвет води до значително влияние в прокуратурата", посочват от Европейската комисия.

За поредна година са изтъкнати малкото окончателни присъди за корупция на високо равнище.

Съдебна реформа и ВСС

Комисията отчита, че съдебната реформа в България е постепенен процес с важни последици за независимостта на съдебната система и корелацията й с общественото доверие.

Пострадали от ЧСИ готвят петиция до Европейския парламент

Петиция до Европейския парламент и други външни институции възнамеряват да изпратят пострадали от частни съдебни изпълнители (ЧСИ), съо...

"В резултат на това предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остават. Проблемите, свързани със състава и функционирането на Висшият съдебен съвет също остават", се сочи в доклада.

Изказва се и загриженост за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, тъй като не са приети реформите за неговия състав и функциониране в рамките на новия проект за Конституция. Отчита се и че главният инспектор и инспекторите към Главния инспекторат на ВСС продължават работата си, въпреки че мандатът им е приключил преди повече от година - април 2020 г.

Прозрачността на медиите

ЕК продължава да се тревожи от липсата на прозрачност на собствеността на медиите у нас и отчита, че условията за работа на българските журналисти не са се подобрили в последните 10 месеца. Комисията отбелязва, че промените в законодателството през преходни и заключителни разпоредби представлява заобикаляне на изискванията за оценка на въздействието от въвежданите правни изменения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com