Кметовете на морските общини твърдо против новият Закон за шума да важи от този сезон

1411
Кметовете на морските общини твърдо против новият Закон за шума да важи от този сезон
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за шума е по-добре да бъдат отложени за следващия сезон. Това каза кметът на Община Шабла Мариян Жечев.

По думите му всички мерки, които са по средата на сезона, са неприемливи. „Към момента всички се подготвят за летния туристически сезон и ако трябва по някакъв начин да се ограничават дейности в средата на сезона, това не е справедливо към хората, които развиват бизнес“, заяви кметът на Шабла.

Мариян Жечев отбеляза, че не може да коментира как законопроектът ще се отрази на вече сключените договори на заведения и хотели, тъй като такъв проблем не стои на дневен ред в Шабла.

„При нас местата за настаняване са доста ограничени, съответно и заведенията. В повечето случаи има дублиране на хората, които предоставят и двете услуги и те не могат да пречат сами на себе си. Този въпрос не стои на дневен ред за нашата община“, добави Мариян Жечев.

Според кмета при дебатите по законопроекта трябва да се включат и двете страни, за да няма недоразумения и ликвидиране на бизнеси. Мариян Жечев подчерта, че подкрепя дисциплиниращия характер на санкциите, предвидени за нарушаване на по-високите норми за шум. На въпрос могат ли реално властите в големите градове да успеят да осигурят тишина след 23.00 часа, Мариян Жечев отговори, че това се случва навсякъде в Европа. „А ние сме част от Европа. Това е въпрос не само на една санкция по закон, която сега ще се случи. Това е също въпрос на градоустройство, на строителство. Този проблем трябва да се разглежда доста по-отдалече и като процедура, шумните заведения нямат място там, където хората спят“, заяви кметът на Община Шабла Мариян Жечев.

Валери Симеонов отново поде борбата си с шума

Вицепремиерът Валери Симеонов отново се захвана с една от любимите си теми - шума по заведенията. Сега той предлага да се увеличат часо...

Ако Законът за шума влезе в сила сега, ще има негативни последици. Това каза от своя страна кметът на Община Каварна Нина Ставрева.

„Ние не сме против Закона за шума, но не е добре той да се приема в последната минута“, заяви кметът.

Според Нина Ставрева промените в закона е трябвало да бъдат обсъдени с представителите и на местната власт, и на туристическия бранш доста преди сезона, да има дискусия и да се стигне до общо решение. „Ако Законът за шума влезе в сила сега, ще има негативни последици, защото ще се променят правила в движение, а това никога не е добре и ще доведе до ненужно напрежение. Договарянето в туризма се прави година по-рано, вече има сключени договори, направени заявки, които ще се наложи да бъдат отменени в последния момент. Може би в този смисъл е добре да се помисли за едно сериозно обсъждане и съответно този закон да влезе в сила от следващия туристически сезон, когато ще има ясно разписани правила навреме“, подчерта Нина Ставрева.

Тя отбеляза, че няма еднозначен отговор на въпроса дали забраната за музика до 23.00 часа ще рефлектира положително на летния сезон. „Има курорти, където това ще се отрази положително, но има и такива, за които това ще доведе до отлив на туристи“, подчерта кметът на Община Каварна Нина Ставрева.

Проектозаконът за шума в този си формат според мен ще нанесе стрес, заяви инж. Георги Лапчев, кмет на Община Царево. По думите му всяка промяна води до стрес и затова проектозаконът трябва да се разгледа много добре.

Симеонов: Акция „Тишина“ и в зимните курорти

Мерките за справяне с шума на обществени места се внасят днес в парламента, съобщи в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов. Първоначалн...

„Ако този закон е проблем в морските общини, представете си какъв проблем ще е това в междублоковите пространства в София, където навсякъде има открити градини. Или в Пловдив. Там също има много заведения, чиито градини са на открито“, каза още Лапчев.

„Все пак проблеми има и затова казвам, че регулация е необходима. Няма спор, че трябва да има такъв закон. Спор няма, че всяка стъпка трябва да бъде внимателно отрегулирана по отношение на шума. Но в навечерието на сезон, който реално е единствения поминък на хората по морето, да се направят такива крути мерки, ще доведе до щети. А щети никой не иска“, допълни Лапчев.

Според него са нужни дебати по места, а не е работни групи в София.

Не виждам драма в това проектозаконът за шума да се приеме за обсъждане сега и да влезе в сила с една по-късна дата, например 1 октомври. Това каза Иван Алексиев, кмет на Община Поморие.

Според него другият вариант е той да се отложи и да бъде приет до края на годината, като тогава може зимните курорти да реагират.

Ангелкова опита задочно да успокои Валери Симеонов

Вицепремиерът не присъства на дискусията за промените в Закона за устройство на Черноморието вероятно е бил подведен по отношение на пр...

„Много погрешно се разбира този закон, че е само за курортите, той важи за цялата страна. Той е и за големите градове, и за зимните курорти и не бива да се концентрираме само за Черноморските общини“, допълни Алексиев, цитиран от Фокус.

Кметът на Поморие посочи, че това е тема, която от миналата година се дискутира много сериозно и още тогава кметовете са казали, че не е добре за сезона в последния момент да се правят такива промени, като идеята е била след сезона да се коментира и да се правят съответните промени, за тях обаче е нужно време.

Според него законопроектът за шума засяга пряко бизнеса, обществеността и туристите, затова е задължително да се обсъди широко. По думи на Алексиев все повече български граждани почиват на нашето Черноморие и те спокойно могат да си кажат мнението.

„Специално в градовете, мисля че до 00.00 часа е нормално да има музика. А след това, който иска да ходи на дискотеки. Има си правила и няма как всеки, който иска да си прави дискотека на плажа. Особено в града. Една част от хората са работещи и на следващи ден трябва да станат за работа и да работят, да обслужват клиенти, да обгрижват туристите“, допълни Алексиев.

Според него през последните 3 години в Община Поморие нямало нито едно оплакване относно шума. „Тоест дали законът ще предвижда санкции или не, за нас няма значение. Ние и досега сме спазвали действащия закон, който ясно и категорично очертаваше реда. Така че точно за Поморие нямам притеснение, че ще повлияе негативно. Ние сядаме и се разбираме с ресторантьори и хотелиери, обсъждаме, че никой не трябва да пречи на другия. Никой не трябва да работи за сметка на другия“, каза още Алексиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com