Медицинските сестри с протестна палатка пред Народното събрание

2799
Медицинските сестри с протестна палатка пред Народното събрание
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Медицинските сестри продължават с протеста си. Те настояват за по-високи заплати и достойни условия на труд. Днес протестиращите посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание и раздаваха листовки с актуални въпроси и проблеми в здравеопазването на депутатите. Никой от минаващите край тях обаче не ги покани да влязат в парламента на разговори, съобщи БНР.

Пред медиите Мая Илиева - една от протестиращите медицински сестри, заяви:

Заплата 900 лв. и до 48 дни платен годишен отпуск за училищните медицински сестри в Асеновград

Споразумение за по-добри условия на труд за медицинските сестри в асеновградските училища и детски градини сключиха представители на бр...

"В 8:30 часа ще ги чакаме на врата на Народното събрание всяка сутрин и ще ги изпращаме след работно време с тези листовки. Ще бъдем тук в дните, в които те заседават, и в часовете, в които заседават."

Във времето, когато в парламента не се провеждат заседания, акцията на медицинските специалисти ще бъде на столичните площади "Славейков" и "Света Неделя", където ще раздават листовки, за да информират гражданите за проблемите в здравеопазването и ще отговарят на техните въпроси.

"Защо депутатските заплати са обвързани с минималната работна заплата, а на медицинските специалисти не са мръднали с години. Защо не спазват препоръките на Световната здравна организация и на Еврокомисията по здравеопазване. Знаят ли какво е съсловна организация?" - това са част от въпросите, които се съдържат в листовките за депутатите.

Протестиращите са отправили 10 покани за среща с към премиера Бойко Борисов, но отговор нямат. Затова медицинските сестри настояват за личен диалог с народните представители, за да могат да водят разговор с тях по важните проблеми, а не да бъдат представлявани от Лекарския съюз.

Криза за медицински сестри в яслите, работещите често са пенсионери

Недостиг на медицински персонал за яслите и детските градини. Повечето от заетите медицински сестри са в предпенсионна възраст, а желае...

Очаквано опозицията твърди, че ги подкрепя, но не може да направи много, в същото време депутати от управляващата коалиция - като Валери Симеонов искат предложения на хартия, а не гюрюлтия и медии. Тома Буков от ГЕРБ пък бил работил за по-малко пари и изразил надежда, че медицинските специалисти не участват в предизборната кампания.

Депутатите обаче прехвърлят топката в изпълнителната власт. Премиерът Бойко Борисов вчера се карал на здравния министър Кирил Ананиев - къде са 50-те милиона лева, които бяха отпуснати за увеличаване на заплатите в сектора.

"И аз искам двойно. Кой не иска двойно. Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев - къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Да се оправдава той къде са", коментирал Борисов, пише БНР.

В събота и неделя протестиращите медицински сестри ще раздават листовки на граждани в центъра на София. Медицинските специалисти се заканиха протестът им да продължи, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Медицинските сестри се заканиха да оградят Народното събрание с бинтове (ВИДЕО)

Днес пред Народното събрание медицинските специалисти (медицински сестри, рехабилитатори, фелдшери и др.) от цяла България (Пловдив, Ха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com