Ново поскъпване на шофьорските курсове - повече практика, по-малко теория

5956
Ново поскъпване на шофьорските курсове - повече практика, по-малко теория

Повече практика, по-малко теория за бъдещите шофьори. Това предвиждат промени в правилата за шофьорските курсове, които разписа образователният министър. Времето за теория се намалява с 14 часа, а задължителните часове по курмуване се увеличават от 31 на 42 часа. Предвиждат се поне 10 часа за шофиране в силен трафик, 2 часа - при мъгла и нощем, а минимум 6 часа - на магистрала или скоростен път. Веднага се заговори за увеличение на цената на шофьорския курс с до 300 лв и така той да стане 1000 лв.

Actualno.com припомня, че още през юли от МОН предложиха новите учебни програми, по които да се обучават курсантите, като подечртаха, че не предлагат увеличение на общия брой часове подготовка на младите шофьори, а ново разпределение. Тогава Богдан Милчев обяви, че хората, които са прокарали това предложение, са председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов и председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) Красимир Георгиев.

Проверка откри укрити приходи в школи за шофьорски курсове

За значителни укрити приходи в школи за шофьорски курсове, съобщават от НАП. Неотчетените суми са установени при съвместни проверки с &...

"Разумът надделя, министърът на образованието се вслуша в нашата идея, подкрепена и от МВР, и от министерство на транспорта. И тук вмъквам, че цената на курса няма да се увеличи, а се увеличава броят на часовете, което ще доведе до нова цена на курса." Това малко объркано обяснение даде Йонко Иванов, председател на Съюза на инструкторите по авто-мото подготовка пред Нова тв.

Цената ще се увеличи, ако запазим тези 31 часа и направим курса 1000 лв. Сега увеличаваме с 10 часа кормуването и пропорционално добавяме тяхната цена към таксата, обясни сам себе си той. Реално има увеличаване, но получаваме нещо по-добро.

"Защо това нещо се наложи?, попита се сам Иванов."По старата програма е разписано обучение на магистрала и 3 часа нощно каране, на практика обаче, за да излезем от София, ни трябва поне 1 час и останалите 2 часа като нямаме пътен възел, по който да се върнем, нарушаваме нормативните разпоредби. И затова то не се прави в момента... Отделно, автопаркът е доста амортизиран на места, и хората предпочитат да не се кара с висока скорост, защото колата може да се разпадне в дадени участъци по пътя.", завърши обяснението си той.

На базата на тази програма се кара основно по местата, където вие трябва да бъдете изпитани. Евентуално, вие трябва да притежавате едни 60-70 % от качествата да шофирате безопасно и след това да излезете на пътя и да се донаучите. Но няма как да шофирате с 40 км/ч в населено място и след това да излезете със 120 или 140. Но разумът не е на такова ниво, на хората и на родителите, че да не могат да кажат "не сме готови". Затова като не върши работа морковът, ще заиграе тоягата, категоричен беше Иванов.

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв.

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв. Това ще се случи, ако Министерството на образованието и науката (МОН) одобри пр...

Отиваме на това нещо, хората ще могат да се учат, ние ще бъдем да задължени да им дадем тези часове. Ако няма шофиране в мъгла, днес се стъмва в 17ч. Значи избираме друг часови пояс и конкретен комбиниран маршрут. Така Йванов обясни, че програмата е препоръчителна и ще може да се съобразява според атмосферните условия, часовия пояс и конкретните възможности за кормуване.

„Трябва тези хора да ги научим и на етика, а те да превъзпитат родителите си. Именно затова тези часове се увеличават и се дава на хората възможност да придобият повече опит. А една сума от 150-200 лева не играе никаква роля, защото цената на един калник и един автомобил, когато неволно го чукнете е 250 лева най-малко", коментира Иванов.

"Държа да подчертая, че цена от 800 лв. беше 2008г. В момента курсовете са много по-ниски и докато всичко се качва нагоре, цената на курса пада", коментира цената той и подчерта: "Важно е да се уточни и че се запазва обема от знания, които се предават на младите щофьори."

Йонко Иванов заяви, че е поискал писмено отговор от министъра на транспорта Росен Желязков за изискването да се снимат самите курсове и младите шофьори от автоинструкторите. То обяви, че това допълнително ще оскъпи курса с още до 200 лв. Затова ако до края на седмицата не получат отговор, автоинструкторите ще излязат на протест.

Прожекторите се палнаха: някои светнаха като елха, други ги извеждат масово посред бял ден

"Прожекторите се палнаха: някои светнаха като елха, други ги извеждат масово посред бял ден." Така заяви председателят на Асоциацията ...

"Живеем в толкова объркани времена. Нацията ни е психически болна и трябва да се следи кой какво прави, по какъв начин го прави и защо го прави. Тук отварям скоба за тези селфита, с които трябва да се следи обучението на водачите на МПС. Това е защото едни хора са се срещнали с едни началници в една тъмна стая и са си направили една уйдурма, която не се знае за какво и защо е направена. Това не може да стане, защото е нарушаване на Конституцията по чл. 32 – снимат ни без наше съгласие. В момента се изпълнява проект на едни точно определени фирми, не свободно избрани. Това са 120 000 души, които се обучават годишно. По 31 часа в момента по 4 селфита – са 7 милиона селфита. Отделно, няма такъв закон, който да позволява една фирма да съхранява вашите биометрични данни, които могат да се използват за изнудване. Кой гарантира? Трябва да закупя висок клас телефон, за да снимам. Кой ще го плати – ученикът или аз? Трябва да използвам интернет пространство, за да съхранявам данните – кой плаща? Разберете, че има далавера в тази система. Вие можете да ме осъдите за това, че пазя ваши снимки. Всъщото време държавата има вашите данни, а аз ги преповтарям.", избухна Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com