ООН: България да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция

2387
ООН: България да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

България да създаде нов план за действие срещу насилието над жени, да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция и да бъде намерен правилният превод на понятието "джендър". За това призова специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, която е на посещение в България от 14 до 21 октомври 2019 г.

"Призовавам правителството, медиите, неправителствения сектор да се ангажират в конструктивен диалог и да намерят правилния превод на термина "джендър" и тълкуването на Истанбулската конвенция. Важно е да се гледа на Истанбулската конвенция като на жив, действащ инструмент и да се преосмисли посоката на разсъждение. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за правата на жените. Има текстове в Конвенцията на ООН за преустановяване на насилието над жените, които са много подобни с Истанбулската конвенция", посочи специалният докладчик на ООН, цитиран от "Дарик".

ООН излезе с нови предупреждения за ИД в Сирия

Съветът за сигурност на ООН излезе с общо изявление за това, че е налице риск от „разпръскване“ на затворници, членове на р...

Дубравка Симонович отчете и че е имало масирана кампания срещу Истанбулската конвенция, както и ръст на речта на омразата срещу активисти и НПО-та. По думите й проблемът се е породил от грешния превод на термина "джендър" и затова трябва да се намери по-подходящ.

"В закона за равнопоставеността термина "джендър" фигурира, където се говори за насилие на основание на пола. Моят въпрос е конвенцията на ООН за премахване на дискриминацията противоречи ли на българската конституция, предвид че там има също "джендър". Трябва да се противостои на грешния превод на термина, за да се върви към ратификацията на Конвенцията и да се спре насилието над жени. Само в тази конвенция понятието "джендър" е преведено по този начин и това изопачи какво означава насилието над жени, основано на пола", настоя Дубравка Симонович.

Все пак тя поздрави правителството за промените в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие и призова да бъдат взети още законодателни мерки.

Според нея не се събират достатъчно данни за насилието, основано на пола, и посъветва властите да работят в тази посока.

Корнелия Нинова намекна, че Истанбулската конвенция не е толкова важен въпрос

Истанбулската конвенция (ИК) и Пакта за миграцията на ООН не бяха причислени категорично към важните въпроси що се отнася до хоризонта ...

Дубравка Симонович се позова на стряскащата статистика, според която през миналата година са били убити 33 жени от партьнора си. Тя посочи и че много малко сигнали се подават от жертвите на насилие, а обществото е нечувствително към такива случаи на агресия. Тя настоя и че центровете за закрила на пострадали от домашно насилие не са достатъчно на брой, като посочи, че в София той е само един.

Специалният докладчик на ООН посочи и проблема с ранните бракове в ромската общност и отпадането на ромските деца от училище. Има нова форма на трафик на неродени деца – ромските жени продават деца за 10-20 хил. евро в Гърция и трябва този процес да спре, посочи още тя.

"България трябва да създаде нов национален план за действие срещу насилието над жени", заключи Дубравка Симонович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com