Още 3 млн. лв. за договора за електронните обществени поръчки, а гафове - всеки ден

8065
Още 3 млн. лв. за договора за електронните обществени поръчки, а гафове - всеки ден
Снимка: Скрийншот от ЦАИС ЕОП

С три милиона лева набъбна договорът за създаване на Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП), а гафовете са ежедневни.

Новата система обхваща всички етапи от процеса на управление на обществените поръчки, включително планиране на нуждите, подготовка, провеждане и приключване на процедурите, сключване на договори, фактуриране, разплащане и пр., като се обхванат всички видове процедури и способи за възлагане.

Първият договор с изпълнителя „Консорциум ЕОП България“ е подписан през декември месец 2017 година. Неговата стойност е 5 754 240 лева с ДДС. Следват четири анекса за допълнително възлагане на дейности и сумата към май месец тази година е вече 8 615 040 лв. с ДДС.

Ето какви коментари обаче се виждат всекидневно в групите за обществени поръчки. Настоящият пример е само за онагледяване на свършената работа. В диалога участват няколко човека. 

„Здравейте! Какво препоръчвате да се направи, когато на сайта ЦАИС не могат да се качват файлове и съответно да се подаде оферта? Срокът е 23:59 днес.“

Съвет от член на групата: „Опитайте по-късно. При нас сработи няколко пъти. Явно когато трафикът към ЦАИС е по-малък, започва да работи по-бързо. Последната оферта успяхме да я подадем след 22:30“.

Втори съвет: Обадете се на АОП - 070017151

Коментар: Звънях няколко пъти и ми обясниха, че има технически проблем, но не поеха никаква отговорност за отстраняването му. Казаха, че само възложителят може да удължи срока.

Втори коментар:  Животът е низ от неочаквани събития

Трети коментар: При мен събитието се получава още при отваряне на регистъра с ОП

Четвърти: И нека циркът започне сега... Това се очакваше, дано се вземат своевременни мерки, защото не може непрекъснато да се отлагат дати за подаване и отваряне на оферти.

Пети: През целия ден имаше проблем с прикачването на файлове!

Шести: И продължава да има проблем

Седми: Стане ли 13 часа и се започва

Осми: Миналата седмица беше страшно, когато и аз подавах оферта. Налагаше се обединени пдф файлове, да ги разбивам на по-малки с по-малко памет и тогава да ги прикачвам. Системата е започнала да се натоварва доста!

Девети: И аз разбрах за такава практика, но за мен това е несериозно от страна на ЦАИС

Десети: След 13:00, 14.00 ч. не може да се работи. Искрено се надявам да се вземат своевременни мерки, защото така няма как да се работи“.

Във въпросния консорциум, чиято задача е да създаде ЦАИС ЕОП, влизат пет юридически лица: „Сирма солюшънс“ (с 39% дял в обединението); „Информационно обслужване“ (с 14,8%), „Негометрикс България“, която е собственост на холандската фирма „Негометрикс“ ООД, (с 22,7% дял), „Скейр Фокус“ (с 16%) и Адвокатско дружество Събев и съдружници (със 7,5% дял).

КЗК: Бум на жалби по обществени поръчки през 2020-а

Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) за първите шест месеца на...

Основният договор с консорциума е подписан  14.12.2017 г. и е с продължение 3 години и 9 месеца. Тоест трябваше да приключи през септември 2021 година. Дотогава консорциумът ще е единственият администратор на централизираната платформа: app.eop.bg.

Първият анекс за увеличаване стойността на договора с „Консорциум ЕОП“ е от края на 2019 г. С него договорът от близо 5,8 млн. лв. с ДДС стана 7,6 млн. лева. Причината за оскъпяването, както бе посочено в документацията, е възложен доклад на външен експерт относно киберсигурността на системата.

Неговата препоръка е системният администратор да е този, който изпълнява гаранционната поддръжка. Експертът направил категорично указание „до изтичането на договора за поддръжка на системата с изпълнителя административният достъп да е изцяло при изпълнителя“, в случая „Консорциум ЕОП“. И още – на служителите на Агенцията да бъде даден достъп единствено за мониторинг и без права за каквито и да било системни промени.

Около две седмици по-късно в същия месец се подписва втори анекс и сумата скача на почти 8 млн. лв. с ДДС. Причина за изменението е, че в резултат от законодателни промени е формиран един непредвиден период, през който системата е публично достъпна за регистриране, запознаване с функционалностите й и др., Налага се Call центърът да функционира при условията на съвместно обслужване с цел подпомагане на потребителите.

В рамките на този непредвиден период е изчерпано и предвиденото по договора съвмеснтно обслужване в продължение на 6 месеца от приемане на Етап І.Така срокът за съвместно обслужване на Център за обслужване на крайни потребители (Call Center) бива удължен с 25 календарни месеца, а сумата - с около 360 000 лева.  

Министерства, държавни структури и държавни фирми с най-много нарушения в обществените поръчки

Министерства, други разпоредители с държавния бюджет и търговски дружества с държавно участие са с най-мащабни нарушения в провеждането...

Третият анекс е от февруари тази година и с него сумата се увеличава на 8,6 млн. лева с ДДС.  Изменението на договора е свързано с провеждане на най-малко 125 обучения с продължителност един ден на 2 500 лица - служители на публични възложители, по съгласувани с възложителя график и учебна програма.

Необходимостта от провеждане на допълнителни обучения,които да стартират след приемането на Етап І, е предвидено при подготовката на поръчката, като 6-месечният период след приемане на Етап І е съобразен с действащата към този момент законодателна уредба.С последващите законодателни промени е предвидено възлагане на обществените поръчки чрез електронната платформа (ЦАИС ЕОП) да започне да се осъществява от 01.11.2019 г. Впоследствие,с ново измение на ЗОП се предвижда поетапно възникване на задължение за възлагане на обществени поръчки чрез ЦАИС ЕОП по групи възложители по график, приет с ПМС.

По този начин е изместен във времето моментът, от който ще започне реалното възлагане на поръчки през системата и възникването на въпроси, които могат да се проявят при действителното ползване на системата. Предвидените в договора обучения се оказват недостатъчни и от гледна точка на сложността на софтуерния продукт, която се установява едва при запознаване с реалното изпълнение и тестване на функционалностите й.

Четвъртата промяна на договора е през месец май тази година, по време на пандемията. Тя не е за увеличение на сумата, а за начина на провеждане на допълнителните обучения за крайни потребители, общо 125 обучения с продължителност един ден. Вместо договорената присъствена форма се преминава към онлайн, като съотношението към онзи момент става: 957 души с присъствено обучение, а 1580 - онлайн. Включени са за обучение 37 души повече и те стават общо 2 537. Намалява се цената за 1 участник от 220 на 214,84 лв. без ДДС.

На този етап е планирано договорът да приключи в края на 2021 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com