Още месец Антикорупционният орган ще проверява дали Пеевски е в конфликт на интереси

1503
Още месец Антикорупционният орган ще проверява дали Пеевски е в конфликт на интереси
Снимка: БГНЕС

Новата антикорупционна комисия ще проверява още месец дали депутатът от ДПС Делян Пеевски е в конфликт на интереси като народен представител, внасящ промени в законодателството и издател на медии. Това съобщава сайтът Clubz.bg, цитирайки информация от комисията.

Законовият срок от два месеца, в който антикорупционното звено трябваше да провери сигнала за депутата от ДПС, не са били достатъчни за новосформирания мегаорган. Затова е било поискано удължаване с още 30 дни, което значи, че комисията трябва да вземе решение около средата на юни. Опцията за удължаване на срока е предвидена в закона за случаи, в които е налице "фактическа или правна сложност" на разглеждания казус и може да се ползва еднократно.

Кметът на Белица за спрените поръчки: Не замесвайте Пеевски

Радослав Ревански е кмет на община Белица от 2015 г. Завършил е право в Югозападния университет в Благоевград, Българското училище за п...

В началото на февруари Пеевски и колегите му Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Най-общо проектът предвижда всички медии - не само печатните, както е сега по закон, а и радиостанциите, телевизиите, сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им.

Седмица след като законопроектът бе внесен в парламента, политическа партия "Да, България" изпрати до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание сигнал срещу народния представител. Комисията обаче не разгледа казуса по същество, а поиска становище от правната дирекция на Народното събрание.

Там постъпи и искане от Пеевски да каже дали той е в конфликт на интереси като прави предложения за изменения в медиен закон, а същевременно е издател на медии. Дирекцията отказа да се занимава с казуса и питането беше препратено до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com