Полфрийман излезе от центъра в Бусманци

2460
Снимки: БГНЕС

Австралиецът Джок Полфрийман напусна центъра за временно настаняване в Бусманци. Вчера адвокатът му поиска освобождаването му, след като австралийските власти са уведомили и България, че паспортът на Полфрийман вече е готов.

„Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който ме е пазил досега. За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам голямо доверие на хората тук”. Това заяви Полфрийман след излизането си от центъра.

Освобождават Джок Полфрийман още днес

Още днес Джок Полфрийман ще бъде освободен от дома за настаняване на мигранти в Бусманци, съобщи директорът на Дирекция "Миграция" към ...

Няма никаква опасност да напусна страната нелегално. Ще отида при приятели, нямам представа точно къде. Няма да направя нищо, което може да притеснява МВР, каза още Полфрийман.

Когато имам паспорт, ще трябва да се върна в Австралия, за да си оправя документите. Ако беше мой избор щях да избера да живея в България. Щях да работя като председател на Българското затворническо сдружение, да открием офис в София, да мога да помагам на семействата и близките на затворниците в цялата страна. Така коментира Полфрийман плановете си след като му бъде върнат паспорта.

Днес стана ясно, че австралийски дипломати са донесли документите на Полфрийман, за който обаче по-късно той сигнализира във Facebook, че са били иззети при обиск в центъра. Заедно с паспорта в него били намерени и четири телефона. Според властите австралиецът имал и телефон с камера, който бил забранен в центъра. "Имам право на личен живот и като затворник", беше краткия му коментар.

„Това беше малко странно. Може би час преди да бъда освободен дойдоха 40 полицаи. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право на паспорт. До колкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е нелепо обяснението, че ме спират да напускам страната, защото ако опитам да го използвам на летище София ще има индикации, че имам забрана. Нелепо е обяснението ,че ми вземат паспорта, за да не напускам страната”, каза още Полфрийман.

Конфискуваха паспорта на Полфрийман?

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов - Джок Полфрийман твърди в профила си във Facebook, че паспортът му е конфискуван от п...

Сега австралиецът ще трябва да се явява всяка седмица в районно управление на МВР, докато забраната за напускане на страната не отпадне. За него важи заповед за напускане на страната, която е от 2011 г., издадена от тогавашния директор на дирекция "Миграция".

„Паспортът на Джок Полфрийман е при нас. В закона за чужденците е записано, че документите на чужденец могат да бъдат временно отнети, когато има заповед за експусиране”. Това заяви по-рано директорът на Дирекция „Миграция“ ст. комисар Николай Николов на извънреден брифинг. „Към момента е спряно изпълнението на заповедта за експулсиране до отстраняване на пречките”, каза още той.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. От тях той излежа 12 години, след което беше пуснат от тричленен съдебен състав, включващ съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Решението на съда за предсрочно освобождаване на Полфрийман предизвика вълна от възмущение в българското общество, което даде възможност на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска преразгелждане на предсрочното освобождаване от ВКС. В момента тричленен състав на ВКС трябва да реши съдбата на Джок Полфрийман. На 14 октомври председателят на Касационния съд Лозан Панов призова магистратите да излязат възможно най-бързо с решение по казуса.

"Ако върнат делото им за ново разглеждане, всеки съдия ще трябва да си дава отвод, защото няма как да е толкова безпристрастен след толкова медиен шум, ще трябва да намерят съдии от друга държава.", беше  краткия коментар на австралиеца.

Адв. Хаджигенов: ВКС може да се произнесе още днес, жалбата за Полфрийман е недопустима

"Това, което се прави в момента, е чисто политически ход. Това няма нищо общо нито с правото, нито с правосъдието, още по-малко със за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com