Прокуратурата: Технически шеф е виновникът за спряното излъчване на БНР

5762
Прокуратурата: Технически шеф е виновникът за спряното излъчване на БНР
Снимка: БГНЕС

Спряното излъчване на програма "Хоризонт" на БНР за близо 5 часа миналия петък не се дължи на профилактика. Не е съществувал технически проблем, който да изисква прекъсване на сигнала, а отговорността за решението е на техническия ръководител на държавното радио – Пламен Костов, който ще бъде разследван за престъпление по служба, съобщават от прокуратурата.

Сигналът беше спрян в продължение на близо 5 часа в разгара на скандал, предизвикан от опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и за отстраняването ѝ от съдебния ресор, в който тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци след като започна процедурата - и към единствения засега кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.

Скандал в СЕМ: Светослав Костов отрече да има цензура в БНР и отбягна куп важни въпроси

Генералния директор на БНР Светослав Костов е категоричен, че няма цензура в националното радио, безпрецедентното спиране на програма "...

Проверката, ръководена именно от Гешев започна, тъй като по закон БНР е част от стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, а държавата трябва да гарантира разпространението на програмата му, тъй като осигурява бърз и лесен достъп до информация в случаи на бедствия, аварии и кризи.

Тезата, че вината за спряното излъчване е изцяло на директора на дирекция "Техника" Пламен Костов разви и генералният директор на БНР Светослав Костов, който беше изслушан от Съвета за електронни медии. В отговорите си към членовете на регулатора Костов неколкократно повтори, че той само е поставил резолюция "Да" на докладната на подчинения си служител, в която се иска профилактика. По време на изслушването стана известно, че сигналът е спрян от централната апаратна на радиото, а не от НУРТС, припомня "Дневник".

Съобщението за проверката подчертава, че има регламент, според който техническите профилактики на националното радио се извършват поетапно, така че да се осигури непрекъснат сигнал на радиото, което се изисква от законите за радиото и телевизията и за защитата от бедствия. Проверката е установила, че БНР разполага с резервни студия за всяка от програмите си и когато се налага профилактика или ремонт, излъчването и студийната работа временно се мести в друго свободно студио или ефирът се запълва с музика или друго съдържание.

"Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, на 11.09.2019 г. директорът на дирекция "Техника" към БНР - Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за "създаден голям технически проблем", който налага "профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт" за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 г.".

Прокуратурата трябва да оповести защо "Хоризонт" спря в петък

Очаква се в рамките на днешния ден прокуратурата да оповести причината за спирането на програма "Хоризонт" в рамките на 5 часа в петък,...

Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция "ДА" на документа", посочват от прокуратурата.

Проверката на ДАНС е установила, че не е извършвана никаква профилактика на студиата на Програма "Хоризонт", нито е имало технически проблем, който да изисква такава. Не е имало и проблем, който да наруши връзката между студиата, Централната апаратна на БНР и НУРТС.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която е уведомена постфактум за спирането на радиото, пък ще наложи на БНР наказание за административно нарушение по Закона за електронните съобщения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com